Posle 50 godina rekonstrukcija puta Sremski Karlovci–Banstol

Bez autora
Apr 23 2018

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da bez daljih ulaganja Aerodrom “Konstantin Veliki” ne može da se razvija i da prati druge aerodrome u okruženju, a da odluku o tome ko će njime upravljati donosi Skupština grada Niša. Mihajlović je rekla da bez daljih, dodatnih ulaganja, niški aerodrom ne može da se razvija i da bude konkurentan aerodromima u Prištini, Skoplju ili Bugarskoj. Prema njenim rečima, potrebno je da bude uloženo sedam miliona evra u izgradnju kontrolnog tornja i druge opreme, a još pet miliona da se osposobi da na njega sleću i drugi avioni, a ne samo lou-kost kompanije.

Posle 50 godina rekonstrukcija puta Sremski Karlovci–BanstolPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da bez daljih ulaganja Aerodrom “Konstantin Veliki” ne može da se razvija i da prati druge aerodrome u okruženju, a da odluku o tome ko će njime upravljati donosi Skupština grada Niša.

Mihajlović je, u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije, rekla da bez daljih, dodatnih ulaganja, niški aerodrom ne može da se razvija i da bude konkurentan aerodromima u Prištini, Skoplju ili Bugarskoj.

Prema njenim rečima, potrebno je da bude uloženo sedam miliona evra u izgradnju kontrolnog tornja i druge opreme, a još pet miliona da se osposobi da na njega sleću i drugi avioni, a ne samo lou-kost kompanije.

Ona je naglasila da je za Vladu Srbije važno da se nastavi ulaganje ne samo u niški aerodrom, nego i u druge manje aerodrome kao što su “Morava” i “Ponikve”, kako bi Srbija iskoristila njihov pun potencijal.

Kada je reč o niškom aerodromu, naravno odluku o tome da li će njime upravljati Vlada Srbije donose odbornici u Skupštini grada Niša. Ako Niš to ne želi, do toga ne mora da dođe, dodala je Mihajlović.

Ona je, govoreći o putu Sremski Karlovci–Banstol, čija rekonstrukcija počinje danas, navela da su radovi vredni 240 miliona dinara i da se deonica rekonstruiše posle 50 godina.

Nekad je to bio jedini put na ovoj relaciji, a danas je važan kao alternativa auto-putu kojim prolazi 5.300 vozila dnevno, a biće i više kad se završi rekonstrukcija, rekla je Mihajlović i dodala da ovaj put povezuje ne samo Sremske Karlovce i Inđiju, već i Novi Sad, Čortanovce, Frušku goru.

Ukupna vrednost projekata u Vojvodini, uključujući puteve, železnicu i drugu infrastrukturu, iznosi 2,5 milijardi evra, i u to ulaze i rekonstrukcije državnih puteva, ali i projekti kao što su modernizacija pruge Beograd–Budimpešta, završetak “ipsilon” kraka kod Subotice i drugi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik