Kineskih turista nikad više

Bez autora
Apr 23 2018

Broj stranih turista koji posećuju našu zemlju raste, a dolasci gostiju iz regiona obaraju rekorde. Istina, beležimo pad broja turista sa Islanda, ali zato sve više dolaze Portugalci, Kanađani, Južnoafrikanci, Japanci, Korejci, Brazilci... Najviše turista Srbiju poseti od maja do oktobra, pa se povećanje gostiju u januaru i februaru u odnosu na lane zaista smatra uspehom. U Beogradu je u januaru zabeležen rast od 19 odsto u noćenjima, kaže Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograd. Beogradski hotelijeri su prezadovoljni novogodišnjim praznicima, jer je popunjenost soba u januaru bila za 37 odsto viša nego prošle godine. I u februaru je registrovano 129.685 noćenja, što je odlično za tako "mrtav" mesec.

Kineskih turista nikad višeBroj stranih turista koji posećuju našu zemlju raste, a dolasci gostiju iz regiona obaraju rekorde. Istina, beležimo pad broja turista sa Islanda, ali zato sve više dolaze Portugalci, Kanađani, Južnoafrikanci, Japanci, Korejci, Brazilci...

Najviše turista Srbiju poseti od maja do oktobra, pa se povećanje gostiju u januaru i februaru u odnosu na lane zaista smatra uspehom.

- U Beogradu je u januaru zabeležen rast od 19 odsto u noćenjima - kaže Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograd.

Beogradski hotelijeri su prezadovoljni novogodišnjim praznicima, jer je popunjenost soba u januaru bila za 37 odsto viša nego prošle godine. I u februaru je registrovano 129.685 noćenja, što je odlično za tako "mrtav" mesec.

Međutim, iako beogradski hotelijeri peru najviše posteljine, Banja Koviljača u prva dva meseca može da se podiči sa 83 odsto više noćenja nego lane.

Ova godina donela je i mnoga iznenađenja, a osim sve većeg broja prekookeanskih turista, najveće povećanje u februaru beležimo iz Kine - čak 302 odsto! To znači da se promocija Srbije u Šangaju i Pekingu višestruko isplatila, ali i da se kineski gosti vraćaju zadovoljni i lepe slike i priče šire dalje.

- Sa kineskim turistima mora da se radi pažljivo i tura potpuno prilagodi njihovim interesovanjima i kulturi - kaže Predrag Đorđević, koji pet decenija radi kao vodič.

- Našu istoriju uvek upoređujem sa sličnim događajima iz njihove prošlosti. Srpsku golgotu preko Albanije objasnim kroz njihov Veliki marš. Kinezi su divni gosti, jedu sve naše specijalitete i tek posle nekoliko dana se užele kineske hrane.

Zarada

Srbija je konačno prešla "mrtvu crtu" i počeli smo da više zarađujemo od turizma nego što naši putnici mogu da iznesu iz zemlje. u januaru Srbija je zaradila 112 miliona dolara, dok su naši turisti potrošili 97 miliona dolara po evropskim metropolama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik