Za izgradnju elektroenergetskog objekta u BiH treba 20-ak dozvola, 100 koraka i dvije godine

Bez autora
Apr 26 2018

Drugog dana Energetskog samita koji se održava u Neumu, govorilo se o izgradnji elektroenergetske mreže u BiH, odnosno izdavanju dozvola, gdje su predstavnici USAID EIA projekta kazali kako sve zemlje u svijetu izdaju dozvole, ali je glavna razlika u njihovoj efikasnosti.Taj proces ima najveću ulogu u privlačenju i odbijanju investitora. Bosna i Hercegovina zauzima poražavajuće 166 mjesto u svijetu po lakoći pribavljanja dozvola, dok je Srbija na desetom mjestu, jer su oni uradili mnogo toga posljednjih godina kako bi olakšali postupak izdavanja dozvola.

Za izgradnju elektroenergetskog objekta u BiH treba 20-ak dozvola, 100 koraka i dvije godineDrugog dana Energetskog samita koji se održava u Neumu, govorilo se o izgradnji elektroenergetske mreže u BiH, odnosno izdavanju dozvola, gdje su predstavnici USAID EIA projekta kazali kako sve zemlje u svijetu izdaju dozvole, ali je glavna razlika u njihovoj efikasnosti.

- Taj proces ima najveću ulogu u privlačenju i odbijanju investitora. Bosna i Hercegovina zauzima poražavajuće 166 mjesto u svijetu po lakoći pribavljanja dozvola, dok je Srbija na desetom mjestu, jer su oni uradili mnogo toga posljednjih godina kako bi olakšali postupak izdavanja dozvola. Primjera radi, za izgradnju elektroenergetskog objekta u BiH treba oko 20 dozvola, a investitori moraju proći više od 100 koraka i cijeli postupak traje i do dvije godine, kazali su predstavnici USAID EIA projekta.

Stoga su oni napravili više od 100 preporuka za poboljšanje stanja, koje su grupisali na tri nivoa: strateški, zakonski i podzakonski.

Ključne preporuke koje treba provesti su usvajanje nedostajuće strateške i prostorno planske dokumentacije, poboljšati i harmonizovati zakonska rješenja, osigurati efikasno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, smanjiti visinu i broj naknada, poboljšati institucionalne i individualne kapacitete aktera i saradnju, povećati transparentnost u radu nadležnih organa, pojasniti postupak investitora kroz vodiče za investitore, uvesti sistem e-dozvola i uvesti one-stop shop sistem.

Implementacijom ovih preporuka povećao bi se broj radnih mjesta, bili bi ostvareni novi prihodi i održana energetska sigurnost, a postigli bi se i državni i EU ciljevi.

- Nama treba podrška nadležnih institucija da implementiramo ove preporuke i ubrzamo postupak izdavanja dozvola, kažu iz USAID EIA projekta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik