Vreme za manje poreze?

Bez autora
Apr 29 2018

Privreda do kraja godine može da računa na stabilno okruženje, budžet sa "viškom", najavljeni rast. Kompanije, u takvim okolnostima, s druge strane, veruju da je vreme da se razmišlja o poreskom rasterećenju, bržem povraćaju poreza na dodatu vrednost i konačnom obuzdavanju parafiskalnih nameta.Ovo su glavne poruke u petak održanog, tradicionalnog sastanka Srpske asocijacije menadžera sa članovima Fiskalnog saveta. I jednima i drugima je jasno da je došlo vreme da i država i poslodavci nađu način da motivišu kvalifikovane radnike kako bi ostali da rade za njih. Pre svega da ostanu u Srbiji.

Vreme za manje poreze?Privreda do kraja godine može da računa na stabilno okruženje, budžet sa "viškom", najavljeni rast. Kompanije, u takvim okolnostima, s druge strane, veruju da je vreme da se razmišlja o poreskom rasterećenju, bržem povraćaju poreza na dodatu vrednost i konačnom obuzdavanju parafiskalnih nameta.

Ovo su glavne poruke u petak održanog, tradicionalnog sastanka Srpske asocijacije menadžera sa članovima Fiskalnog saveta.

I jednima i drugima je jasno da je došlo vreme da i država i poslodavci nađu način da motivišu kvalifikovane radnike kako bi ostali da rade za njih. Pre svega da ostanu u Srbiji.

- Za nas je važno predvidivo okruženje - rekla je posle sastanka Stanka Pejanović, direktorka SAM.

- Imali smo povećanje minimalne cene rada i čeka nas dalji dijalog, jer je veliki odliv kvalifikovane radne snage. Moramo da nađemo način da to zaustavimo. Sledeći korak je konkurentno radno okruženje. Da se unaprede penzioni i zdravstveni paketi, ali i da se omogući efikasna briga o deci. Poslodavci sa svoje strane moraju da pomognu u tome da svršeni srednjoškolci i diplomci u što kraćem roku rade u punoj meri. Privikavanje sada traje od godinu do godinu i po.

Iz ugla Fiskalnog saveta, suficit u budžetu, za koji su uvereni da će se održati do kraja godine, daje prostora državi za neke stimulativne mere. Vlada je prošlogodišnju "rezervu" iskoristila za ovogodišnje povećanje plata i penzija. Korekcija primanja se pominje i ove godine.

- Mi verujemo da plate i penzije treba da rastu u skladu sa privrednim rastom - rekao je Nikola Altiparmakov.

- Fiskalni trendovi govore da imamo suficit i da će postojati fiskalni prostor i pitanje je kako će se rasporediti. Ako se maksimalno povećaju plate i penzije, onda nema prostora za manje poreze. Poresko rasterećenje bi u svakom slučaju išlo u korist radnika. Bilo da se prelije na povećanje neto plata, bilo da poslodavci to iskoriste za investicije i upošljavanje novih, sada nezaposlenih ljudi. Za privredu nije toliko velika razlika da li povećavate plate i penzije ili smanjujete poreze.

Premijerka: Manji nameti, jednostavnije procedure

Pojednostavljivanje i digitalizacija administrativnih troškova i smanjenje opterećanja privrede su ambiciozan i kompleksan posao, ali Vlada Srbije će biti uporna da ga sprovede u svom mandatu, rekla je premijerka Ana Brnabić na otvaranju konferencije "E-papir - smanjenje administrativnog opterećenja".

Kako kaže, pojednostavljivanje i digitalizacija administrativnih postupaka štede vreme i novac i privredi i državnoj upravi, a na taj način se smanjuju i mogućnosti za korupciju, ali ostaje i čuveni srpski problem "fali mi još jedan papir".

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da je Srbija postigla napredak u mnogim oblastima, ali da postoji mnogo segmenata koji moraju da se reformišu i unaprede kada je u pitanju javna uprava.

- Projekat o kom smo danas govorili vredi 2,5 miliona evra. Mi ćemo preispitati svih 2.500 različitih propisa koje imamo ovde, koncentrisaćemo se na najvažnijih 30 odsto propisa i nastaviti da radimo dalje u ovoj oblasti - rekao je Fabrici.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif naveo je da očekuje da reforme unaprede poslovnu klimu, kao i da pojednostave i ukinu oko 50 postupaka, što će potencijalno uštedeti 20 milijardi dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik