Bh. kompanije gube posljednju prednost nad evropskim!?

Bez autora
May 02 2018

Bosanskohercegovčki privrednici koji učestvuju na javnim tenderima još od 2006. godine, uživaju u preferencijalnom tretmanu, koji podrazumijeva da se vrijednost njihove ponude umanjuje za 15, 10 ili pet posto u odnosu na iznos koji za posao traže strane kompanije.No, od 1. januara 2020. godine bh. privrednici izgubit će ovu prednost zbog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, koji izričito zahtijeva da se uspostave ista pravila za sve kompanije. Direktor Agencije za javne nabavke BiH, kazao je da se domaćim ponudama smatraju one koje podnose pravna ili fizička lica sa sjedištem u BiH, koja su registrirana u skladu sa zakonima u BiH i kod kojih najmanje 50 posto ukupne vrijednosti od ponuđenih roba ima porijeklo iz naše države.

Bh. kompanije gube posljednju prednost nad evropskim!?Bosanskohercegovčki privrednici koji učestvuju na javnim tenderima još od 2006. godine, uživaju u preferencijalnom tretmanu, koji podrazumijeva da se vrijednost njihove ponude umanjuje za 15, 10 ili pet posto u odnosu na iznos koji za posao traže strane kompanije.

No, od 1. januara 2020. godine bh. privrednici izgubit će ovu prednost zbog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom (SAA), koji izričito zahtijeva da se uspostave ista pravila za sve kompanije.

Poređenje ponuda

Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke BiH, kazao je za “Avaz” da se domaćim ponudama smatraju one koje podnose pravna ili fizička lica sa sjedištem u BiH, koja su registrirana u skladu sa zakonima u BiH i kod kojih najmanje 50 posto ukupne vrijednosti od ponuđenih roba ima porijeklo iz naše države.

- Isključena su pravna ili fizička lica sa sjedištem u državama potpisnicama CEFTA-e. Ipak, primjena preferencijalnog tretmana domaćeg koristi se samo za potrebe poređenja ponuda, a ugovor se zaključuje na stvarnu cijenu iz najpovoljnije ponude – istaknuo je Salčin.

Prema njegovim riječima, odluku o primjeni preferencijalnog tretmana donosi Vijeće ministara BiH, a time i odluku o eventualnom produženju.

Tražili mišljenje

- Što se tiče produžavanja važenja, Agencija je u posljednje vrijeme zaprimila nekoliko inicijativa u tom pogledu. Tražili smo, međutim, da nam se dostavi mišljenje organa koji je nadležan za tumačenje SAA u smislu da li bi navedene inicijative bile suprotne Sporazumu s obzirom na to da on tretira i ugovore o javnim nabavkama – naglasio je Salčin.

Pojasnio je da je Sporazumom utvrđeno da će društvima koja nisu osnovana u BiH, biti omogućen pristup postupcima za dodjelu ugovora o javnim nabavkama, uz tretman ne manje povoljan od tretmana koji se daje preduzećima iz BiH, i to najkasnije pet godina nakon stupanja na snagu Sporazuma.

- Navedeno mišljenje Agenciji za javne nabavke nikad nije dostavljeno te Agencija nije bila u mogućnosti poduzeti korake. Čeka se mišljenje nadležnog organa – zaključio je Salčin te je dodao da je o svemu obaviješteno i Vijeće ministara BiH.

Suština ovog sistema je zaštita bh. privrede

- Na pitanje koje bi eventualne posljedice za bh. kompanije imalo potpuno ukidanje preferencijalnog tretmana, teško je dati jednostavan odgovor. Suština ovog sistema je zaštita bh. privrede, s akcentom na razvoj i obnovu domaćih preduzeća. Cilj je bio i povećavanje konkurentnosti domaćih proizvođača i ponuđača na otvorenom i konkurentnom tržištu javnih nabavki. Uzimajući u obzir ovakve ciljeve, onda je i shvatljivo zašto je teško odgovoriti jednostavno na pitanje o eventualnim štetama – istaknuo je Salčin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik