Smanjuje se broj banaka u Srbiji – povlači se i Sosijete ženeral?

Bez autora
May 02 2018

Burno je u srpskom bankarstvu poslednjih godina. Za deset godina broj banaka smanjen je sa 35 na sadašnjih 28. Stručnjaci kažu i to je previše za zemlju veličine Srbije i da će biti još prodaja i spajanja. Da je Komercijalna banka na prodaju davno je objavio jedan od njenih vlasnika – država. Spekuliše se i da novog vlasnika, ne samo u Srbiji, već u celom regionu traži Sosijete ženeral banka. Već se povukla iz Hrvatske, a nedavno je preuzela veliki deo kvalitetnih kredita iz portfolija Alfa banke koju je kupila Aik banka. Iz Sosijete ženeral banke navode da "u skladu sa poslovnom politikom Sosijete ženeral grupe – Sosijete ženeral Srbija ne komentarišu glasine na tržištu".

Smanjuje se broj banaka u Srbiji – povlači se i Sosijete ženeral?Burno je u srpskom bankarstvu poslednjih godina. Za deset godina broj banaka smanjen je sa 35 na sadašnjih 28. Stručnjaci kažu i to je previše za zemlju veličine Srbije i da će biti još prodaja i spajanja.

Da je Komercijalna banka na prodaju davno je objavio jedan od njenih vlasnika – država. Spekuliše se i da novog vlasnika, ne samo u Srbiji, već u celom regionu traži Sosijete ženeral banka. Već se povukla iz Hrvatske, a nedavno je preuzela veliki deo kvalitetnih kredita iz portfolija Alfa banke koju je kupila Aik banka.

Iz Sosijete ženeral banke navode da "u skladu sa poslovnom politikom Sosijete ženeral grupe – Sosijete ženeral Srbija ne komentarišu glasine na tržištu".

Tehnološki napredak i ekonomska kretanja u svetu uslovila su promenu vlasničkih struktura banaka, kažu u Narodnoj banci. Za sticanje Sosijete ženeral banke zvanično im niko nije podneo zahtev.

"Akcionari banke donose odluke o prodaji, pri tom svaka promena vlasništva u bankama koja omogućava pet odsto i više glasačkih prava, podleže obavezi pribavljanja prethodne saglasnosti Narodne banke Srbije. Te promene dozvoljene su pod određenim uslovima a gleda se ekonomska opravdanost i posledice koje mogu imati na stabilnost finansijskog tržišta", navodi se u saopštenju Narodne banke Srbije.

U najvećoj banci na našem tržištu o prodaji, kažu, ne razmišljaju.

"Bankarski sektor, bar što se regulative tiče, je više od 70 odsto stranih banaka, mi smo praktično u Evropskoj uniji što se propisa tiče, a takođe još imamo i striktne propise Narodne banke Srbije. Moje mišljenje je da u svakom slučaju treba očuvati bankarski sektor onakav kakav jeste – dobar i zdrav", navodi Draginja Đurić iz banke Inteza.

Italijanski bankari kažu da je 28 banaka za zemlju veličine Srbije previše. Oni imaju 540 ali 10 puta više stanovnika i što je još važnije imaju 34 puta veći bruto domaći proizvod.

"Nije lako biti međunarodna banka u maloj zemlji osim ako ste banka broj jedan na tom tržištu. Postoji trend da velike banke napuštaju manje zemlje. To se već dešavalo u Sloveniji, Albaniji... Ne radi se o tome da zemlja ima problem, to je prosto reakcija na veličinu tržišta i zato će i u Srbiji doći do ukrupnjavanja bankarskog sektor", navodi Ignasio Žakoto iz Inteza Sanpaolo grupe.

Srbija je evropskim bankama i dalje privlačno tržište. Dok se u Evropi iznos kredita izjednačio sa vrednošću bruto domaćeg proizvoda, u Srbiji je, kažu, tek na 45 odsto BDP-a što znači da se narednih godina može očekivati rast kreditne aktivnosti kod nas.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik