Rekordan gubitak "Tesle" - 710 miliona dolara

Bez autora
May 04 2018

Američka automobilska kompanija „Tesla” uknjižila je rekordan gubitak od 710 miliona dolara u prvom ovogodišnjem kvartalu, i nastavila je sa brzim trošenjem novca u želji da podstakne proizvodnju sedana „model 3”.Gubitak od 3,35 dolara po akciji manji je od onog koji su predviđali analitičari u rasponu od 3,58 dolara do 3,54 dolara po akciji, ali je to prouzrokovalo da deonice kompanije padnu za skoro 6,0 odsto na 283,10 dolara. Uprkos petom uzastopnom kvartalu rekordnih gubitaka, kompanija „Tesla” ostaje optimistična sa pozitivnim očekivanjima za ostatak tekuće godine.

Rekordan gubitak „Tesle” - 710 miliona dolaraAmerička automobilska kompanija „Tesla” uknjižila je rekordan gubitak od 710 miliona dolara u prvom ovogodišnjem kvartalu, i nastavila je sa brzim trošenjem novca u želji da podstakne proizvodnju sedana „model 3”.

Gubitak od 3,35 dolara po akciji manji je od onog koji su predviđali analitičari u rasponu od 3,58 dolara do 3,54 dolara po akciji, ali je to prouzrokovalo da deonice kompanije padnu za skoro 6,0 odsto na 283,10 dolara, izveštavaju svetski mediji.

Uprkos petom uzastopnom kvartalu rekordnih gubitaka, kompanija „Tesla” ostaje optimistična sa pozitivnim očekivanjima za ostatak tekuće godine.

„Kompanija 'Tesla' je ostvarila značajan napredak na planu povećanja proizvodnje 'modela 3' u drugoj polovini prvog kvartala”, navodi se u pismu kompanije upućenom akcionarima.

Cilj kompanije je i dalje da proizvodi 5.000 automobila nedeljno do kraja drugog kvartala, što je direktor „Tesle”, Ilon Mask, i ranije obećavao ali nije ispunio.

Iz kompanije je saopšteno da je u aprilu proizvodila 2.270 vozila nedeljno, što znači da bi „Tesla” morao da gotovo duplira proizvodnju do kraja juna.

Ukoliko uspe da ostvari taj cilj, kompanija tvrdi da će se vratiti na „staze profita”.

Prihodi kompanije su, međutim, nadmašili očekivanja i u prvom tromesečju dostigli su 3,41 milijardu dolara, što je za šest odsto više u odnosu na 3,2 milijarde dolara iz prethodnog kvartala i za 19 odsto više u odnosu na isto tromesečje prošle godine.

U istom kvartalu, kompanija je potrošila 745,3 miliona dolara gotovine na podizanje proizvodnje „modela 3”, što bi, kako ocenjuju analitičari, moglo da izvrši dodatni pritisak na „Teslu” da se dodatno zaduži ili da proda nove akcije radi prikupljanja sredstava.

Kompanija očekuje da će u tekućoj godini potrošiti manje od tri milijarde dolara, nakon potrošene 3,4 milijarde dolara u 2017. godini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik