Kineski Hisense strateški partner Gorenja

Bez autora
May 10 2018

Kineska kompanija Hisense novi je strateški partner Gorenja. Za dionicu kompanije iz Velenja ponudila je 12 eura. To je značajna premija na trenutnu cijenu Gorenja. Dionice Gorenja (LJSE:GRVG) jučer su zaključile na 6,80 eura. Ponuditelj se obvezao da će najkasnije u roku od 15 dana objaviti ponudu za preuzimanje, a u zakonskom roku i ponudu za ssve dioničare, kažu u Gorenju. Hisense se bavi proizvodnjom elektroničkih aparata, posebno televizora. Kompanija je osnovana 1969. godine i ima trinaest tvornica u Kini. Proizvodne pogone imaju diljem svijeta, pa i u Europi. U preko dvadeset podružnica Hisense zapošljava oko 75.000 radnika. S obzirom na to da se u industriji kućanskih aparata na zapadu već neko vrijeme odvija konsolidacija, bilo je donekle očekivano da se kao strateški vlasnik pojavi kompanija iz Azije koju Gorenje zanima zbog mogućnosti prodora na europsko tržište. Na tržištu kućanskih aparata godišnje se zavrti oko 250 milijardi dolara, a ta će brojka do 2020. narasti na 340 milijardi...

Kineska kompanija Hisense novi je strateški partner Gorenja. Za dionicu kompanije iz Velenja ponudila je 12 eura.

To je značajna premija na trenutnu cijenu Gorenja. Dionice Gorenja (LJSE:GRVG) jučer su zaključile na 6,80 eura. 

- Ponuditelj se obvezao da će najkasnije u roku od 15 dana objaviti ponudu za preuzimanje, a u zakonskom roku i ponudu za ssve dioničare, kažu u Gorenju.

Hisense se bavi proizvodnjom elektroničkih aparata, posebno televizora. Kompanija je osnovana 1969. godine i ima trinaest tvornica u Kini. Proizvodne pogone imaju diljem svijeta, pa i u Europi. U preko dvadeset podružnica Hisense zapošljava oko 75.000 radnika.

S obzirom na to da se u industriji kućanskih aparata na zapadu već neko vrijeme odvija konsolidacija, bilo je donekle očekivano da se kao strateški vlasnik pojavi kompanija iz Azije koju Gorenje zanima zbog mogućnosti prodora na europsko tržište. Na tržištu kućanskih aparata godišnje se zavrti oko 250 milijardi dolara, a ta će brojka do 2020. narasti na 340 milijardi. 

U listopadu prošle godine, Gorenje je potvrdilo da je dogovorilo prekid suradnje s Panasonicom, u sklopu koje je zadnjih godina razvijao i prodavao strojeve za pranje rublja i hladnjake za europsko tržište pod brandom te japanske korporacije, objavili su u utorak slovenski mediji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik