Evropska preduzetnička mreža podstiče preduzeća da budu inovativna

Bez autora
May 10 2018

Evropska preduzetnička mreža (EEN) podstiče preduzeća da budu inovativna i pomaže im pri njihovom tehnološkom razvoju - istaknuto je danas na radionici posvećenoj EEN koju je organizovao Univerzitet u Sarajevu. Radionica je okupila predstavnike malih i srednjih preduzeća (MSP) sa inovativnim potencijalom i međunarodnim aspiracijama da bi se informirali o EEN mreži, te mogućnostima za apliciranje na EU grantove. Član tima Univerziteta u Sarajevu u konzorciju vezano za programe Horizon 2020 i COSME za razvoj MSP Melika Husić-Mehmedović kazala je da je EEN ključni instrument Evropske strategije za podsticaj ekonomskog razvoja i otvaranje novih radnih mjesta. Pokrenuta je 2008. od kada djeluje sa svojih tri hiljade lokalnih eksperata na više od 600 lokacija u 60 zemalja svijeta...

Evropska preduzetnička mreža (EEN) podstiče preduzeća da budu inovativna i pomaže im pri njihovom tehnološkom razvoju - istaknuto je danas na radionici posvećenoj EEN koju je organizovao Univerzitet u Sarajevu.

Radionica je okupila predstavnike malih i srednjih preduzeća (MSP) sa inovativnim potencijalom i međunarodnim aspiracijama da bi se informirali o EEN mreži, te mogućnostima za apliciranje na EU grantove.   

Član tima Univerziteta u Sarajevu u konzorciju vezano za programe Horizon 2020 i COSME za razvoj MSP Melika Husić-Mehmedović kazala je da je EEN ključni instrument Evropske strategije za podsticaj ekonomskog razvoja i otvaranje novih radnih mjesta. Pokrenuta je 2008. od kada djeluje sa svojih tri hiljade lokalnih eksperata na više od 600 lokacija u 60 zemalja svijeta.    

- Osim aplikacija na projekte, ono što se još nudi u okviru EEN mreže jeste činjenica da ona funkcioniše poput tržišta rada, odnosno berza u kojoj bh. kompanije, organizacije kreiraju svoju ponudu i potražnju. U toj elektronskoj berzi njihovi partneri iz Evrope mogu da prepoznaju koliko imaju slične potrebe ili zahtjeve i mogu sklapati partnerstva i poslove – dodala je Husić-Mehmedović.

Što se tiče uloge Univerziteta u samom konzorciju, kako je dodala, oni stimulišu i posebnu pažnju obraćaju na inovativna MSP koja imaju mogućnost i priliku da apliciraju za instrument u okviru programa Horizon 2020.

- Radi se o značajnim sredstvima koja su na raspolaganju svima, uključujući i BiH. Dosad je, po mojim saznanjima, bilo svega 30-ak aplikacija i zasad nijedna kompanija nije prešla prag koji je potreban za daljnju evaluaciju. Ono što mi radimo jeste trening sa kompanijama koje imaju inovativna perspektivu. Ocjenjujemo njihovu inovativnu strategiju da bi je oni unaprijedili i uspješno aplicirali – dodala je Husić-Mehmedović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik