Cene proizvoda i usluga u aprilu više za 0,4 odsto

Bez autora
May 13 2018

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da su cene proizvoda i usluga u aprilu 2018. godine, u odnosu na mart ove godine, u proseku više za 0,4 odsto.Potrošačke cene u aprilu 2018. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, su povećane 1,1 odsto, dok su u odnosu na decembar 2017. godine veće za 1,2 odsto. Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u aprilu 2018. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama: odeća i obuća, hrana i bezalkoholna pića, transport, komunikacije i nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana.

Cene proizvoda i usluga u aprilu više za 0,4 odstoRepublički zavod za statistiku saopštio je danas da su cene proizvoda i usluga u aprilu 2018. godine, u odnosu na mart ove godine, u proseku više za 0,4 odsto.

U saopštenju se navodi da su potrošačke cene u aprilu 2018. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane 1,1 odsto, dok su u odnosu na decembar 2017. godine veće za 1,2 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u aprilu 2018. godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama: odeća i obuća (2,1 odsto), hrana i bezalkoholna pića (0,7 odsto), transport (0,6 odsto), komunikacije (0,3 odsto) i nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (0,2 odsto).

Pad cena registrovan je u grupama alkoholna pića i duvan i rekreacija i kultura (za po -0,1 odsto).

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Republički zavod za statistiku od 1999. godine ne raspolaže podacima za AP Kosovo i Metohija, tako da oni nisu sadržani u obuhvatu podataka za Republiku Srbiju.

Indeksi potrošačkih cena definišu se kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju, podseća se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik