Puštena u rad e-platforma o šumarstvu

Bez autora
May 14 2018

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branisav Nedimović izjavio je da je na skupu Koordinacionog mehanizma za saradnju u šumarstvu između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope danas usvojena i puštena u rad elektronska platforma o šumarstvu inicijative "16+1".Nedimović je, nakon skupa Koordinacionog mehanizma za saradnju u šumarstvu Kine i CIEZ koji je održan u Beogradu, objasnio da će na platformi ubuduće zemlje pomenute inicijative plasirati informacije o šumama, privrednici će moći da ističu svoje zahteve, a platforma će biti i mesto za razmenu iskustava i naučno-istraživačkih radova.

Puštena u rad e-platforma o šumarstvuMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branisav Nedimović izjavio je da je na skupu Koordinacionog mehanizma za saradnju u šumarstvu između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope danas usvojena i puštena u rad elektronska platforma o šumarstvu inicijative "16+1".

Nedimović je, nakon skupa Koordinacionog mehanizma za saradnju u šumarstvu Kine i CIEZ koji je održan u Beogradu, objasnio da će na platformi ubuduće zemlje pomenute inicijative plasirati informacije o šumama, privrednici će moći da ističu svoje zahteve, a platforma će biti i mesto za razmenu iskustava i naučno-istraživačkih radova.

On je istakao da su analize Svetske banke (SB) ustanovile da naša zemlja ima mnogo prostora za unapređenje prerade drveta, i naveo da inicijativa upravo doprinosi tome da se aktuelizuje sektor srpskog šumarstva.

Ministar je naveo da je više od 30 odsto teritorije Srbije pod šumama, i dodao da imamo veliki deo netaknutih šuma, pri čemu se o šumarstvu u našoj zemlji malo govori.

Prema njegovim rečima, najbitniji rezultat današnjeg skupa jeste e-platforma za šumarstvo, gde će zemlje navoditi šta imaju na raspolaganju, iznositi svoju politiku po pitanju korišćenja šuma, a privrednici će moći o tome da se informišu.

Zamenik direktora Državne administracije za šumarstvo Narodne Republike Kine Liu Dungšeng istakao je da je skup u Beogradu bio posvećen šumarstvu i klimatskim promenama, što ga čini drugim skupom inicijative "16+1" u poslednjih pet godina gde se govorilo o tim oblastima.

Zadovoljan sam skupom, i ne samo onim što smo uradili, već i onim što ćemo tek uraditi. Konstatovali smo da je u prethodnih pet godina ostvareno dosta pozitivnih rezultata, ukazao je Dungšeng.

Sve zemlje su se saglasile da je suzbijanje klimatskih promena visoko na listi njihovih politika, poručio je on i dodao da je to pitanje naročito važno za Kinu, koja kao najmnogoljudnija zemlja i zemlja sa velikom potrošnjom ima problem sa povećanim ugljen-dioksidom.

Kako mnoga naučna istraživanja pokazuju da je najvažniji način smanjenja ugljen-dioksida pošumljavanje, on je istakao da se Kina ozbiljno posvetila tom problemu i da je za kratko vreme uspela da izbije na prvo mesto u svetu po povećanju zasađenih površina šuma.

Plan je, kako je naveo, da sve zemlje rade zajedno na suzbijanju ugljen-dioksida i pošumljavanju, a tome će naročito doprineti razmena iskustava između Kine i zemalja centralne i istočene Evrope, što će omogućiti i e-platforma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik