Do 2020. prvih 1.578 stanova po ceni od 500 evra po kvadratu

Bez autora
May 15 2018

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obrazlaže danas u Skupštini Srbije 20 zakona iz oblasti saobraćaja i građevinarstva, kao i u vezi sa potvrđivanjem nekoliko međunarodnih sporazuma. Ona je istakla da su tri zakona posebno važna za građane – posebni zakon koji će omogućiti izgradnju jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti, zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, kao i izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja. Zakon o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti omogućiće da već u avgustu počne izgradnja stanova za pripadnike Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih službi obuhvaćenih projektom.

Do 2020. prvih 1.578 stanova po ceni od 500 evra po kvadratuPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obrazlaže danas u Skupštini Srbije 20 zakona iz oblasti saobraćaja i građevinarstva, kao i u vezi sa potvrđivanjem nekoliko međunarodnih sporazuma.

Mihajlović je istakla da su tri zakona posebno važna za građane – posebni zakon koji će omogućiti izgradnju jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti, zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, kao i izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja.

Zakon o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti omogućiće da već u avgustu počne izgradnja stanova za pripadnike Vojske Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih službi obuhvaćenih projektom.

Mihajlović je istakla da će se stanovi, koji će se graditi na osnovu zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike stanova bezbednosti, graditi u Vranju, Kraljevu, Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu, a cena ovih stanova biće najviše 500 evra po metru kvadratnom.

U prvoj fazi realizacije projekta izgradnje jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti do 2020. godine, čija je vrednost procenjena na 64,35 miliona evra, biće izgrađeno 1.578 stanova, i to 190 stanova u Vranju, 188 u Nišu, po 200 u Kraljevu i Kragujevcu i po 400 u Beogradu i Novom Sadu, precizirala je ona.

Prema njenim rečima, prvi radovi, nakon sprovođenja izbora najpovoljnijeg izvođača i nadzora, očekuju se krajem avgusta, i to u Vranju i Nišu.

Kraljevo takođe ima spremnu lokacija za gradnju, dok u Beogradu nije bilo moguće usvojiti planski dokument istovremeno s drugim lokalnim samoupravama zbog održavanja izbora za odbornike gradske skupštine, navela je ona.

Mihajlović je istakla da će se stanovi graditi u tipskim stambenim zgradama, a u ponudi će biti garsonjere, kao i stanovi sa jednom, dve, tri i četiri sobe, i dodala da će se površina ovih stanova kretati od maksimalna 32 metra kvadratna za garsonjere, do 92 metra kvadratna za četvorosobne stanove.

Izgradnja stanova u skladu sa zakonom o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti omogućiće da se reguliše najveći broj stambenih potreba zaposlenih u službama bezbednosti, koji decenijama nisu uspeli da reše svoje stambeno pitanje i predstavlja javni interes Srbije, ukazala je ona.

Mihajlović je rekla da će realizacija projekta izgradnje jeftinih stanova pozitivno uticati i na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u oblasti građevinarstva, na upošljavanje domaće građevinske industrije, kao i na povećanje zaposlenosti, s obzirom na to da zakon definiše obavezno učešće domaćih firmi.

Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, kako je objasnila, rešiće one probleme koji su preostali u oblasti građevinarstva, nakon uvođenja e-dozvole.

Prema njenim rečima, novi zakon će povećati pravnu sigurnost vlasnika nekretnina i ubrzati sve procedure u katastru, čime ćemo dobiti zakonski kompletno uređen sektor građevinarstva.Ona je dodala da će usvajanje izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima omogućiti da se maksimalna brzina na auto-putevima poveća sa 120 na 130 kilometara na čas, čime će se Srbija uskladiti sa velikim brojem država članica EU koje već imaju isto ograničenje.

Mihajlović je rekla da su pred poslanicima, između ostalog, i tri zakona iz oblasti železničkog saobraćaja, zakon o putevima, izmene zakona iz oblasti drumskog saobraćaja, kao i Predlog izmena i dopuna Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama.

Ona je izrazila nadu da će poslanici prihvatiti predložene zakone, da će tome prethoditi kvalitetna rasprava i da će usvojena zakonska rešenja biti uspešno primenjivana.

Mihajlović, pored ostalih, brani i tri zakona iz oblasti sprečavanja pranja novca, širenja oružja za masovno uništenje i finansiranja terorističkih organizacija, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik