Evropu trese afera "trulo mesto", stiže li do nas?

Bez autora
May 15 2018

Evropsku uniju ovih dana potresa afera prevara na tržištu hrane i prodaje i preprodaje neispravnih namirnica. U prvom redu svežeg mesa, mleka za bebe, smrznute ribe, ali, kao tvrde naši nadležni, trulo meso nije stiglo do naših trpeza. Ovdašnji kupci slabo znaju ko su uvoznici, iz kojih zemalja namirnice dolaze na ovdašnje trpeze i u kojim količinama, pa ostaje da se nadamo da je ono što je u ponudi i odgovarajućeg kvaliteta. U Upravi za veterinu navode da Srbija najviše uvozi meso iz EU i manje količine iz zemlja CEFTA - Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Lane je najviše iz uvoza stiglo svinjetine, rashlađene i zamrznute 27.145 tona, i pilećeg mesa 3.585 tona, zatim govedine 681 tona i ovečetine 143 tone.

Evropu trese afera "trulo mesto", stiže li do nas?Evropsku uniju ovih dana potresa afera prevara na tržištu hrane i prodaje i preprodaje neispravnih namirnica. U prvom redu svežeg mesa, mleka za bebe, smrznute ribe, ali, kao tvrde naši nadležni, trulo meso nije stiglo do naših trpeza.

Ovdašnji kupci slabo znaju ko su uvoznici, iz kojih zemalja namirnice dolaze na ovdašnje trpeze i u kojim količinama, pa ostaje da se nadamo da je ono što je u ponudi i odgovarajućeg kvaliteta.

U Upravi za veterinu za "Dnevnik” navode da Srbija najviše uvozi meso iz EU i manje količine iz zemlja CEFTA (Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije).

Lane je najviše iz uvoza stiglo svinjetine, rashlađene i zamrznute – 27.145 tona, i pilećeg mesa – 3.585 tona, zatim govedine – 681 tona i ovečetine – 143 tone, kažu u Upravi za veterinu. I ove godine uvoz se nastavlja pa je tako do domaćih potrošača stiglo 10.632 tone svinjskog mesa, 234 tone goveđeg, 20,5 tona ovčije. Uvozne piletine smo pojeli ove godine 805 tona. Jedna pošiljka tog mesa vraćena je s granice zbog neispravne analize.

Po podacima Uprave za veterinu, lane je vraćeno 13 pošiljki mesa zbog neodgovarajućeg temperaturnog režima, neispravne prateće dokumentacije, nepostojanja identifikacije… Ko su bili izvoznici i koje vrste mesa su bile poslate nazad u Upravi za veterinu nisu naveli.

Ali podaci do kojih je došla evropska policija Europol u akciji „Opson” u kojoj je istraživano šta se nalazi na evropskom tržištu od neispravne i po zdravlje ljudi opasne hrane nisu nimalo ohrabrujući. Akcija je zapravo pokazala da svi potrošači moraju biti oprezni, bez obzira na to odakle potiču. Jer, sprovodeći akciju od decembra 2017. do marta 2018. u 67 država Europol je došao do nimalo ohrabrujućih saznanja.

akon više od 41.000 provera u trgovinama, na pijacama, aerodromima, u lukama i industrijskim područjima, tokom akcije zaplenjeno je više od 3.620 tona i 9,7 miliona litara opasne hrane i pića, pokazuje izveštaj Europola.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik