Gorenje u Hisenseu dobilo idealnog partnera

Bez autora
May 16 2018

Uprava slovenskog Gorenja prošli tjedan za strateškog partnera odabrala je kinesku korporaciju Hisense, a ona za kontrolni paket dionica legendarnog slovenskog proizvođača kućanskih aparata nudi cijenu od 12 eura po dionici. Konzultant kuće Euromonitor International Feng Zhang piše kako bi objava ponude za preuzimanje trebala uslijediti unutar iduća dva tjedna, a nakon preuzimanja nova kompanija držat će dva posto globalnog tržišta bijele tehnike. Hisense će postati deseti najveći igrač u toj industriji i zaprijetit će konkurenciji u Aziji, kompanijama poput Haidera i Midee, ali će ojačati i u Europi. Gorenje je strateškog partnera počelo tražiti u studenom prošle godine kako bi zajednički pogurali prodaju u zapadnoj Europi, u kojoj je postalo zahtjevno pratiti konkurenciju.

Gorenje u Hisenseu dobilo idealnog partneraUprava slovenskog Gorenja prošli tjedan za strateškog partnera odabrala je kinesku korporaciju Hisense, a ona za kontrolni paket dionica legendarnog slovenskog proizvođača kućanskih aparata nudi cijenu od 12 eura po dionici.

Konzultant kuće Euromonitor International Feng Zhang piše kako bi objava ponude za preuzimanje trebala uslijediti unutar iduća dva tjedna, a nakon preuzimanja nova kompanija držat će dva posto globalnog tržišta bijele tehnike.

- Hisense će postati deseti najveći igrač u toj industriji i zaprijetit će konkurenciji u Aziji, kompanijama poput Haidera i Midee, ali će ojačati i u Europi, piše Zhang, prenosi Tportal.

Gorenje je strateškog partnera počelo tražiti u studenom prošle godine kako bi zajednički pogurali prodaju u zapadnoj Europi, u kojoj je postalo zahtjevno pratiti konkurenciju.

Hisense će profitirati preuzimanjem Gorenja jer će elegantno ući na tržišta zapadne i istočne Europe. Pet najvećih tržišta Gorenja su Njemačka, Rusija, Nizozemska, Poljska i Češka te ona generiraju 56 posto ukupnog prihoda.

Prema kategorijama, snaga Gorenja leži u proizvodnji pećnica i perilica rublja te će i oni profitirati sinergijskim učincima i znanjem u proizvodnji hladnjaka i klima uređaja.

- ASKO, premium brend Gorenja, postat će ključna imovina Hisensea u njihovu planu za proboj na premium tržište, dodaje Zhang.

Gorenju će koristiti Hisenseovi distribucijski kanali i lokalna proizvoda u Kini i Južnoafričkoj Republici. Kineski partneri će ojačati inteligentna rješenja Gorenja u proizvodnji i smanjiti troškove.

Podsjetimo, prodaja dionica Gorenja odlična je prilika za PBZ/Croatia osiguranje obvezni mirovinski fond. Taj hrvatski mirovinski fond je vlasnik 2,2 posto dionica Gorenja (oko 540.000 dionica), a tportal doznaje da ih je fond kupovao po cijenama između 5,5 i 6,3 eura, a sada ih ima priliku prodati po 12 eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik