U Srbiji uskoro maksimalna brzina na auto-putu kao u Evropi

Bez autora
May 16 2018

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će, usvajanjem izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, srpskim auto-putevima automobili moći da idu, umesto sadašnjih 120, do 130 kilometara na čas. U Srbiji će time vozila moći da se kreću auto-putem maksimalnom brzinom koja je dozvoljena i u Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Francuskoj, Austriji i drugim državama EU. U našoj zemlji je u poslednje četiri godine izgrađeno približno 200 kilometara novih auto-puteva, a ove godine se završava i kompletan Koridor 10, što će je učiniti najpovoljnijom tranzitnom rutom u ovom delu Evrope.

U Srbiji uskoro maksimalna brzina na auto-putu kao u EvropiMinistarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će, usvajanjem izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, srpskim auto-putevima automobili moći da idu, umesto sadašnjih 120, do 130 kilometara na čas.

U Srbiji će time vozila moći da se kreću auto-putem maksimalnom brzinom koja je dozvoljena i u Sloveniji, Hrvatskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Francuskoj, Austriji i drugim državama EU.

U našoj zemlji je u poslednje četiri godine izgrađeno približno 200 kilometara novih auto-puteva, a ove godine se završava i kompletan Koridor 10, što će je učiniti najpovoljnijom tranzitnom rutom u ovom delu Evrope.

Izmene zakona pozitivno će uticati na odvijanje tranzitnog saobraćaja kroz Srbiju, imajući u vidu da je na srpskim auto-putevima bilo približno 17 miliona vozila više u odnosu na pre tri godine.

Kvalitet novoizgrađenih auto-puteva daje mogućnost da se njima ide istom maksimalnom brzinom kao i u većini evropskih zemalja, dok se istovremeno predlažu oštrije kazne za nasilničku vožnju, za šta će biti predviđene i obavezne novčane kazne.

Maksimalna brzina na ostalim saobraćajnicama ostaje nepromenjena, s tim da će se u narednom periodu razmatrati i povećanje ograničenja maksimalne brzine i na pojedinim regionalnim putevima na kojima za to postoje uslovi.

Nakon što pomenute zakonske izmene i dopune budu usvojene u parlamentu, nove odredbe stupiće na snagu dan nakon objavljivanja u “Službenom glasniku”, objašnjava se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik