Naredne godine jeftiniji mobilni internet u romingu za stanovnike Zapadnog Balkana

Bez autora
May 20 2018

Eurokomesarka za digitalnu ekonomiju i digitalno društvo Marija Gabriel izjavila je da će mobilni podaci u romingu pojeftiniti od narednog ljeta za građane EU i zemlje sa Zapadnog Balkana, koji će plaćati jedinstvenu cijenu od 70 eurocenti za megabajt.Od 1. avgusta 2018. godine operateri su preuzeli obavezu da ponude paket podataka u kome će cijene megabajta biti i nekoliko puta niže od sadašnjih. Naš cilj je da jula 2019. godine zajednička cijena za sve zemlje na Zapadnom Balkanu i sve zemlje EU bude 70 centi po megabajtu, rekla je Gabriel u Sofiji, u sjedištu bugarskog predsjedavanja Vijeća EU.

Naredne godine jeftiniji mobilni internet u romingu za stanovnike Zapadnog BalkanaEurokomesarka za digitalnu ekonomiju i digitalno društvo Marija Gabriel izjavila je da će mobilni podaci u romingu pojeftiniti od narednog ljeta za građane EU i zemlje sa Zapadnog Balkana, koji će plaćati jedinstvenu cijenu od 70 eurocenti za megabajt.

"Od 1. avgusta 2018. godine operateri su preuzeli obavezu da ponude paket podataka u kome će cijene megabajta biti i nekoliko puta niže od sadašnjih. Naš cilj je da jula 2019. godine zajednička cijena za sve zemlje na Zapadnom Balkanu i sve zemlje EU bude 70 centi po megabajtu", rekla je Gabriel u Sofiji, u sjedištu bugarskog predsjedavanja Vijeća EU.

Ona očekuje da bi 2020. godine megabajt trebalo da košta 45, a do 2021. godine 20 eurocenti, prenijeli su bugarski mediji.

Gabriel je naglasila da će niže cijene važiti za mobilni internet, a ne za razgovore.

"Predviđeno je i proširenje regionalnog roming sporazuma, koje trenutno postoji između operatera u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i BiH od 2014. godine. Tokom Digitalnog samita EU - Zapadni Balkan 13. juna u Sofiji on će biti proširen, tako da će obuhvatiti sve balkanske zemlje", naglasila je Gabrielova.

Na Samitu EU - Zapadni Balkan 17. maja u Sofiji odvojeno je 30 miliona eura za investicije u širokopojasnoj mreži za region Zapadnog Balkana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik