Jačaju se ovlasti nad radom mikrokreditnih organizacija

Bez autora
May 20 2018

Na redovitoj sjednici, koja je jučer održana u Sarajevu, Vlada Federacije BiH, uz ostalo, utvrdila je i u parlamentarnu proceduru uputila nacrt Zakona o mikrokreditnim organizacijama. Ciljevi zakona, prema objašnjenju priređivača, Federalnog ministarstva financija, su podizanje razine kapitaliziranosti, pružanje veće potpore u kreditiranju socijalnog sektora, davanje većih ovlasti Agenciji za bankarstvo u nadzoru poslovanja, zaštita korisnika usluga mikrokreditiranja, sprječavanje pranja novca, čuvanje povjerljivih podataka te zaštita javnog interesa, sprečavanja nezakonitih radnji i bolje provođenje i poštivanje zakona.

Jačaju se ovlasti nad radom mikrokreditnih organizacijaJačaju se ovlasti nad radom mikrokreditnih organizacijaNa redovitoj sjednici, koja je jučer održana u Sarajevu, Vlada Federacije BiH, uz ostalo, utvrdila je i u parlamentarnu proceduru uputila nacrt Zakona o mikrokreditnim organizacijama, piše Večernji list BiH.

Ciljevi zakona, prema objašnjenju priređivača, Federalnog ministarstva financija, su podizanje razine kapitaliziranosti, pružanje veće potpore u kreditiranju socijalnog sektora, davanje većih ovlasti Agenciji za bankarstvo u nadzoru poslovanja, zaštita korisnika usluga mikrokreditiranja, sprječavanje pranja novca, čuvanje povjerljivih podataka te zaštita javnog interesa, sprečavanja nezakonitih radnji i bolje provođenje i poštivanje zakona.

- Očekujem da ćemo o ovom predloženom zakonskom rješenju u formi nacrta imati jednu široku javnu raspravu kako bismo u konačnici dobili što kvalitetniji tekst zakona i uredili ovu oblast - kazala je Jelka Milićević, federalna ministrica financija.

Vlada je utvrdila i nacrt zakona o izmjeni i dopuni Zakona o raseljenim osobama i povratnicima u FBiH i izbjeglicama iz BiH, s naglaskom na održivost povrataka koja podrazumijeva niz uvjeta, od ekonomskih, socijalnih do infrastrukturnih, nužnih za održivost povratka.

Vlada se odlučila na ovakvo rješenje svjesna kako je potpora međunarodnih donatora sve manja te će završetak povratka, posebice stvaranje uvjeta održivog povratka, u sve većoj mjeri ovisiti o proračunima institucija u BiH.

Usvojeno i izvješće o izvršenju proračuna Federacije BiH za razdoblje siječanj - ožujak 2018. godine koje je, imajući u vidu rast prihoda, potvrdilo trend jačanja financijske stabilnosti u ovom entitetu.

Potporu Vlade FBiH dobilo je i izvješće o radu Zavoda MIO za prošlu godinu. Odlukom Vlade izdvojeno je 1,3 milijuna KM za uvezivanje staža za 95 radnika iz poduzeća namjenske vojne industrije.

Vlada je utvrdila i informaciju Federalnog ministarstva branitelja koja u deset oblasti prezentira poduzete aktivnosti na poboljšanju položaja braniteljske populacije u Federaciji BiH u aktualnom sazivu Vlade FBiH, kao osnovu za tematsku sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH koja je sazvana za 23. svibnja.

Na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta usvojeno je nekoliko odluka o financiranju fondova za izdavaštvo, knjižničku djelatnost, kinematografiju te glazbenu, scensku i likovnu umjetnost u ukupnom iznosu većem od tri milijuna KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik