Gubitak BHRT-a u godini uvođenja pretplate 7,8 miliona KM

Bez autora
May 21 2018

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine je u 2017. godini poslovala negativno s gubitkom od 7,8 miliona konvertibilnih maraka. Sudeći prema posljednjem izvještaju za prošlu godinu, BHRT je zabilježio prihode od prodaje u visini od 35,8 miliona konvertibilnih maraka, dok su poslovni rashodi 33,8 miliona konvertibilnih maraka. Uzimajući u obzir dodatne rashode koji prelaze 9 miliona KM, dolazi se do gubitka od blizu 7,8 miliona KM. Evidentirani dug prema poreznoj upravi na dan 31. januar 2018. godine iznosi nešto više od 12 miliona konvertibilnih maraka. Sama operativna dobit je gotovo dva miliona konvertibilnih maraka i predstavlja rast od 5,5 posto u odnosu na 2016. kada je bio minus dva miliona KM. Razlika u odnosu na 2016. godinu je pozitivnih 13 posto, jer je ukupni gubitak tada iznosio minus 9 miliona konvertibilnih maraka.

Gubitak BHRT-a u godini uvođenja pretplate 7,8 miliona KMRadiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) je u 2017. godini poslovala negativno s gubitkom od 7,8 miliona konvertibilnih maraka.

Sudeći prema posljednjem izvještaju za prošlu godinu, BHRT je zabilježio prihode od prodaje u visini od 35,8 miliona konvertibilnih maraka, dok su poslovni rashodi 33,8 miliona konvertibilnih maraka. Uzimajući u obzir dodatne rashode koji prelaze 9 miliona KM, dolazi se do gubitka od blizu 7,8 miliona KM.

Evidentirani dug prema poreznoj upravi na dan 31. januar 2018. godine iznosi nešto više od 12 miliona konvertibilnih maraka.

Sama operativna dobit je gotovo dva miliona konvertibilnih maraka i predstavlja rast od 5,5 posto u odnosu na 2016. kada je bio minus dva miliona KM.

Razlika u odnosu na 2016. godinu je pozitivnih 13 posto, jer je ukupni gubitak (neto dobitak) tada iznosio minus 9 miliona konvertibilnih maraka.

Prihodi su u poređenju sa 2016. godinom, kada su iznosili 32,4 miliona KM, narasli za 9 posto, dok su rashodi koji su te godine iznosili 34,5 miliona KM pali za blizu 2 posto. Trošak na platu po radniku BHRT-a je blizu 21.300 KM godišnje.

BHRT je prošle godine dobio novi/stari izvor primanja uvođenjem RTV takse u augustu. Naime, predstavnici JP Elektroprivreda BiH i Javnih servisa (BHRT i RTV Federacije BiH) potpisali su prošle godine poslovni Ugovor o naplati RTV takse putem računa za električnu energiju. Ne treba podsjećati da je potez izazvao gnjev javnosti.

Također, Institucija ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH smatra da je način naplaćivanja pretplate nezakonit.

"Način regulisanja naplate RTV takse uz račun za električnu energiju nije u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača u BiH, kao ni drugom potrošačkom legislativom, što ima za posljedicu kršenje osnovnih potrošačkih prava zagarantovanih zakonom", navodi Institucija ombudsmena za zaštitu potrošača u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik