Posle Talina, Estoncima besplatan javni prevoz i u drugim gradovima

Bez autora
May 22 2018

Glavni grad Estonije, Talin, može se pohvaliti petogodišnjim besplatnim prevozom za sve građane, grad zbog toga nema gubitaka, a Vlada planira da ove godine uvede besplatan javni prevoz u svim estonskim gradovima. Posle pet godina besplatnog gradskog prevoza, što su odlučili građani na referendumu, šef kancelarije EU u Talinu Alan Alakula kaže da grad nema gubitaka. Nema sumnje da, ne samo da pokrivamo troškove, već imamo i višak. Zaradili smo dvostruko više nego što smo izgubili od uvođenja besplatnog prevoza. Srećni smo što je mnogo onih koji su odlučili da se registruju kao stanovnici Talina kako bi iskoristili besplatan javni prevoz, rekao je Alakula.

Posle Talina, Estoncima besplatan javni prevoz i u drugim gradovimaGlavni grad Estonije, Talin, može se pohvaliti petogodišnjim besplatnim prevozom za sve građane, grad zbog toga nema gubitaka, a Vlada planira da ove godine uvede besplatan javni prevoz u svim estonskim gradovima, prenosi hrvatski „Indeks“.

Posle pet godina besplatnog gradskog prevoza, što su odlučili građani na referendumu, šef kancelarije EU u Talinu Alan Alakula kaže da grad nema gubitaka, navodi portal Popap.

„Nema sumnje da, ne samo da pokrivamo troškove, već imamo i višak. Zaradili smo dvostruko više nego što smo izgubili od uvođenja besplatnog prevoza. Srećni smo što je mnogo onih koji su odlučili da se registruju kao stanovnici Talina kako bi iskoristili besplatan javni prevoz“, rekao je Alakula.

Prema njegovim rečima, pri planiranju besplatnog javnog prevoza najviše se računalo na građane slabijeg imovinskog stanja.

„Računali smo kako će ovu pogodnost koristiti građani s niskim i srednjim prihodima. No, koriste ga i građani sa natprosečnim prihodima jer im javni prevoz omogućava veću pokretljivost po gradu. Prema našim anketama, oni češće izlaze u restorane, bioskope, pozorišta... Time smo pokrenuli i trgovinu i ugostiteljstvo, pa korist imaju i lokalne firme. Grad je oživeo, što se oseti i u prihodima grada“, naveo je Alakula.

Navodi da je glavni grad Estonije pre uvođenja besplatnog javnog prevoza bio zagušen automobilima, a vazduh je sada mnogo čistiji. Sa uvođenjem besplatnog prevoza, porasle su cene parkiranja, ali Alakula kaže da se niko ne žali jer postoji besplatna alternativa.

Oni koji u Talin dolaze automobilima iz udaljenih mesta i koriste uslugu besplatnog javnog prevoza, a na perifernim delovima grada parkiraju automobil ne moraju da plate ni parking.

Primer glavnog grada slediće i ostali.

Vlada već ove godine planira da uvede besplatni javni prevoz u sve gradove Estonije čime bi ta zemlja postala po tome prva na svetu.

Besplatni javni prevoz predmet je rasprava ili već postoji u nekim gradovima Poljske, Nemačke i Francuske.

„Trenutno i Pariz razmatra uvođenje besplatnog javnog prevoza, uglavnom kako bi smanjio zagađenje u centru grada. Kad takav grad donese odluku o besplatnom gradskom prevozu, sigurno će ga slediti i ostali“, zaključuje Alakula, prenosi hrvatski Indeks.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik