NLB izgubila još jednu tužbu na hrvatskim sudovima, mora platiti 600.000 eura

Bez autora
May 22 2018

Nova ljubljanska banka izgubila je još jednu tužbu zbog stare devizne štednje pred hrvatskim sudovima. Presuđeno je da NLB mora platiti 600.000 eura. Ukupno je NLB dosad izgubio tužbe u Hrvatskoj teške oko 2,6 milijuna eura. Na višem u sudu u Zagrebu čekaju još dvije tužbe - jedna teška 25 milijuna eura, a druga 600.000 eura. Pitanje stare devizne štednje u Sloveniji je postalo aktualno prije nekoliko mjeseci kad je objavljeno da je NLB odobrila neke isplate prema pravomoćnim sudskim rješenjima iz spora Ljubljanske banke i dviju hrvatskih komercijalnih banaka o pitanju prenesene devizne štednje.

NLB izgubila još jednu tužbu na hrvatskim sudovima, mora platiti 600.000 euraNova ljubljanska banka izgubila je, prema informacijama TV Slovenije, još jednu tužbu zbog stare devizne štednje pred hrvatskim sudovima.

Presuđeno je da NLB mora platiti 600.000 eura. Ukupno je NLB dosad izgubio tužbe u Hrvatskoj teške oko 2,6 milijuna eura. Na višem u sudu u Zagrebu čekaju još dvije tužbe - jedna teška 25 milijuna eura, a druga 600.000 eura.

Pitanje stare devizne štednje u Sloveniji je postalo aktualno prije nekoliko mjeseci kad je objavljeno da je NLB odobrila neke isplate prema pravomoćnim sudskim rješenjima iz spora Ljubljanske banke i dviju hrvatskih komercijalnih banaka o pitanju prenesene devizne štednje.

Protiv NLB-a je s 31. prosinca prošle godine bilo podnesenih 38 tužbenih zahtjeva s većim materijalnim posljedicama, u ukupnoj visini 585,4 milijuna eura, a veći dio toga odnosi se na stare devizne depozite hrvatskih građana u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci Zagreb, navedeno je u izvješću o poslovanju NLB-a za prošlu godinu, koje je potvrdio i nadzorni odbor.

Zbog stajališta vlade da NLB nije univerzalna sljednica "stare" Ljubljanske banke i da zato nije odgovorna za staru deviznu štednju, nego da je to "sukcesijsko" pitanje sljednica nekadašnje zajedničke države, uprava NLB-a nije formirala rezervacije u vezi s rizikom da izgubi u sudskim postupcima koje su protiv nje pred hrvatskim sudovima pokrenule Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb.

Unatoč tome, Europska središnja banka (ECB) u ožujku je NLB-u preporučila da oblikuje rezervacije za još neriješene tužbe protiv NLB-a u Hrvatskoj te da ograniči diobu dobiti iz poslovanja za prošlu godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik