Rast cijena goriva: spremnik benzina u 42 dana poskupio za 33,5 kuna

Bez autora
May 22 2018

Vozače su i ovog utoraka dočekale više cijene na benzinskim pumpama. Prema podacima Ministarstva gospodarstva, prosječna cijena benzina danas iznosi 10,54 kune i veća je za 12 lipa u odnosu na prošli tjedan, dok je prosječna cijena dizela je 9,98 kuna, a prošlog utorka je bila 9,82 kune. Drugim riječima, tank benzina je prosječno narastao 6,5 kuna, dizel sedam kuna, a autoplin pet kuna u tjedan dana. Gledajući unatrag, prosječni spremnik benzina poskupio je u šest tjedana za 33,5 kuna, a dizela za 38,5 kuna. Trenutačno plaćamo najskuplje gorivo od 2015. godine. S obzirom na kretanja cijene barela na svjetskim tržištima, a prošlog se tjedna približio cijeni od 79 dolara, moglo bi opet doći do poskupljenja, no sve to ovisi o kretanju cijena na tzv. mediteranskom tržištu, trošarinama, tečaju dolara i kune, koji izravno utječu na cijene naftnih derivata u Hrvatskoj.

Rast cijena goriva: spremnik benzina u 42 dana poskupio za 33,5 kunaVozače su i ovog utoraka dočekale više cijene na benzinskim pumpama. Prema podacima Ministarstva gospodarstva, prosječna cijena benzina danas iznosi 10,54 kune i veća je za 12 lipa u odnosu na prošli tjedan, dok je prosječna cijena dizela je 9,98 kuna, a prošlog utorka je bila 9,82 kune. Drugim riječima, tank benzina je prosječno narastao 6,5 kuna, dizel sedam kuna, a autoplin pet kuna u tjedan dana.

Gledajući unatrag, prema podacima portala cijenegoriva.info prosječni spremnik benzina poskupio je u šest tjedana za 33,5 kuna, a dizela za 38,5 kuna. Trenutačno plaćamo najskuplje gorivo od 2015. godine.

- S obzirom na kretanja cijene barela na svjetskim tržištima, a prošlog se tjedna približio cijeni od 79 dolara, moglo bi opet doći do poskupljenja, no sve to ovisi o kretanju cijena na tzv. mediteranskom tržištu, trošarinama, tečaju dolara i kune, koji izravno utječu na cijene naftnih derivata u Hrvatskoj. Barel je samo pokazatelj trenda - napominje vlasnik tog portala Tin Bašić.

Hoće li i eurodizel preskočiti cijenu od 10 kuna po litri, a eurosuper 95 cijenu od 11 kuna po litri, u ovom je trenutku teško prognozirati. Ipak, ako trendovi izvana nastave ovim smjerom, Bašić smatra da će se to sigurno dogoditi.

Stoga postoji realna opasnost jer rast cijena sirove nafte ima direktan utjecaj na gospodarske aktivnosti, veće troškove u poslovanju, potrošnju kućanstava itd. Kada su cijene energenata padale, to je smanjenje povećalo diskrecijski dohodak kućanstava te na taj način pridonijelo rastu potrošnje kućanstava.

Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke, ističe da je možda i značajnije bilo to što su niske cijene goriva rezultirale strahom od deflacija te dovele do implementacije do nedavno nezamislivih monetarnih stimulansa od strane Europske središnje banke i rekordno niskih kamatnih stopa.

Odraz na potrošnju

U tom kontekstu rast cijena sirove nafte negativno bi se trebao odraziti na realnu razinu potrošnje kućanstava.

Također, ako dinamika rasta cijena sirove nafte bude izražena, Šantić upozorava da je moguće očekivati i agresivnije povlačenje monetarnih stimulansa te brže povećanje ključnih kamatnih stopa u najrazvijenijim zemljama svijeta, što će dodatno ugroziti trenutačno iznimno povoljno međunarodno okruženje.

Rast cijena sirove nafte, posljedično i ostalih energenata, rezultirat će i rastom troškova inputa za proizvođače.

- Domaći proizvođači morat će povećati svoju efikasnost jer zbog izražene međunarodne konkurencije neće biti u mogućnosti prebaciti povećane troškove proizvodnje na krajnje kupce. Također, navedeni trendovi mogli bi potaknuti i povećanje ulaganja u podizanje energetske učinkovitosti - smatra Šantić.

Procjene

Posljedično bi cijene mogle povisiti i stopu inflacije u Hrvatskoj jer je uz cijene goriva vezan prijevoz roba. Udio cijene goriva u prijevozu je u prosjeku oko 30 posto ukupnih troškova, no imajući u vidu određene mjere koje je Vlada provodi zadnjih godinu dana s ciljem smanjenja troškova poslovanja gospodarskih subjekata te ako cijene goriva ostanu na ovoj razini, u HGK se nadaju da neće biti povećanja cijena prijevoza.

- Većina procjena ide u smjeru da će cijene sirove nafte u ovoj godini rasti. Očekivanja se dosta razlikuju, ali se uglavnom kreću od sadašnjih razina od približno 75 dolara po barelu do čak 100 dolara po barelu. Cijene sirove nafte mogu imati veći ili manji rast, ali u ovoj godini ne treba očekivati njihovo smanjenje. Međutim, već i zadržavanje trenutne cijene sirove nafte znači prosječno znatno višu cijenu od one u prošloj godini, što je već rezultiralo rastom cijena naftnih derivata i povećanim troškovima u poslovanju - napominju u HGK.

Hoće li Vlada reagirati smanjenjem trošarina?

Za sada država ne misli reagirati jer, kako je rekao ministar financija Zdravko Marić, kretanje cijena nafte na svjetskom tržištu ne odstupa značajnije od onoga što je originalno predviđeno u kalkulacijama za proračun i projekcijama za ovu godinu.

- Mi imamo mehanizme i ako procijenimo da je potrebno, država uvijek može uskočiti, no ne bih to u ovom trenutku najavljivao. Trošarine ćemo obraditi u sklopu cjelokupnog novog paketa poreznih izmjena. Početak je turističke sezone, dolazi velik broj stranaca u Hrvatsku, tako da nemojmo ni taj element zanemariti po pitanju cijena trošarina - rekao je Marić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik