Prosječna plata u aprilu u RS-u 840 KM

Bez autora
May 22 2018

Prosječna mjesečna neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj u aprilu iznosila je 840 KM i u odnosu na mart realno je veća za 1,1 posto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Najviša prosječna neto plata isplaćena je u području finansijske i djelatnosti osiguranja 1.352 KM, a najniža u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 557 KM. U aprilu je u odnosu na mart najveći nominalni rast neto plate zabilježen u područjima prerađivačka industrija od 2,9 posto, poljoprivreda, šumarstvo i ribolov 2,7 i građevinarstvo 1,8 posto. Najveće smanjenje plate u nominalnom iznosu zabilježeno je u područjima informacije i komunikacije devet posto, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada 1,9 i vađenje ruda i kamena 1,4 posto.

Prosječna plata u aprilu u RS-u 840 KMProsječna mjesečna neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj u aprilu iznosila je 840 KM i u odnosu na mart realno je veća za 1,1 posto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Najviša prosječna neto plata isplaćena je u području finansijske i djelatnosti osiguranja 1.352 KM, a najniža u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 557 KM.

U aprilu je u odnosu na mart najveći nominalni rast neto plate zabilježen u područjima prerađivačka industrija od 2,9 posto, poljoprivreda, šumarstvo i ribolov 2,7 i građevinarstvo 1,8 posto.

Najveće smanjenje plate u nominalnom iznosu zabilježeno je u područjima informacije i komunikacije devet posto, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalnog rada 1,9 i vađenje ruda i kamena 1,4 posto.

Prosječna bruto plata isplaćena u aprilu u RS-u iznosila je 1.345 KM.

Ukupan indeks potrošačkih cijena u RS-u u aprilu je, u odnosu na prethodni mjesec, niži za 1,1 posto.

Posmatrano po odjeljcima namjene potrošnje, u aprilu je, u odnosu na mart, najveće povećanje indeksa cijena od 0,7 posto bilo kod prevoza, a najveći procentualni pad od 8,9 posto kod stanovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik