Direkcija kupila zgradu "Rada" u Kosovskoj za Pravobranilaštvo

Bez autora
May 23 2018

Republička direkcija za imovinu Srbije kupila je za 341 milion dinara zgradu građevinskog preduzeća "Rad" od 3.600 metara kvadratnih u Kosovskoj ulici, koja je 14 puta bila na prodaji, a plan je da se u taj objekat useli Državno pravobranilaštvo, rekao je direktor Direkcije Jovan Vorkapić. Jovan Vorkapić je naveo da je to u poslednjih pet godina jedini objekat u centru Beograda koji je kupila Direkcija. Jako smo zadovoljni što smo kupili zgradu po ceni od 50 odsto njene tržišne vrednosti, kaže Vorkapić i objašnjava da je objekat kupljen po početnoj ceni, a da je za kupovinu bio zainteresovan još jedan učesnik. Navodi da je Vlada Srbije odlučila da kupi višespratnu zgradu u centru Beograda za potrebe Državnog pravobranilaštva koje je zastupnik interesa Republike Srbije pred sudovima i državnim organima i da je jako važno da ima dobre uslove za rad.

Direkcija kupila zgradu "Rada" u Kosovskoj za PravobranilaštvoRepublička direkcija za imovinu Srbije kupila je za 341 milion dinara zgradu građevinskog preduzeća "Rad" od 3.600 metara kvadratnih u Kosovskoj ulici, koja je 14 puta bila na prodaji, a plan je da se u taj objekat useli Državno pravobranilaštvo, rekao je direktor Direkcije Jovan Vorkapić.

Jovan Vorkapić je za Tanjug naveo da je to u poslednjih pet godina jedini objekat u centru Beograda koji je kupila Direkcija.

"Jako smo zadovoljni što smo kupili zgradu po ceni od 50 odsto njene tržišne vrednosti", kaže Vorkapić i objašnjava da je objekat kupljen po početnoj ceni, a da je za kupovinu bio zainteresovan još jedan učesnik.

Navodi da je Vlada Srbije odlučila da kupi višespratnu zgradu u centru Beograda za potrebe Državnog pravobranilaštva koje je zastupnik interesa Republike Srbije pred sudovima i državnim organima i da je jako važno da ima dobre uslove za rad.

"Pruža im se prilika da sada rade u zgradi koja je mnogo uslovnija", rekao je Vorkapić uz objašnjenje da je do sada Državno pravobranilaštvo bilo smešteno u skučenom prostoru u zgradi ministarstava u Nemanjinoj ulici.

Kako kaže, objekat u Kosovskoj ulici će pre useljenja biti renoviran, a da je u toku izrada projekta posle čega će biti poznato koliko novca će biti potrebo za radove.

Očekuje da bi renoviranje trebalo da počne ove godine, a da se radovi završe tokom iduće godine.

U ovom trenutku, kaže Vorkapić, još nije poznato koliko će novca biti uloženo za renoviranje, jer se čeka izrada projekta.

U poslednjih pet godina, kaže, Direkcija nije kupovala objekte u Beogradu, ali i ističe da je namera Vlade da rešava problem kancelarijskog prostora za državne organe i organizacije, agencije i ostale koji su na budžetu, kroz kupovinu zgrada.

Istovremeno, dodaje, Direkcija prodaje imovinu u njenom vlasništvu koja je "neperspektivna" za potrebe državnih organa.

Reč je, dodaje, o prodaji objekata koji su u okvirima master plana Vojske.

"To su neki poslovni prostori koji ne mogu da se iskoriste za rad državnih organa. To mogu biti prostori van grada koji su iz nekog razloga pripali, možda čak i kroz nasledni postupak, Republici Srbiji, kao poslednjem u redu naslednika", rekao je Vorkapić.

Naveo je i da nedostatak prostora za državne organe i organizacije potiče još od vremena NATO bombardovanja kada je više od 50.000 metara kvadratnih državnog prostora srušeno i oštećeno.

"Tako da u ovom trenutku manjka prostora, a jedini način jeste sticati nove prostore kroz kupovinu ili kroz gradnju", rekao je Vorkapić.

Dodao je da je prethodno potrebno prodati sve što nije korisno za državne organe kako bi se taj novac iskoristio za gradnju novih funkcionalnih zgrada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik