Arapi zainteresovani za izgradnju rečnih luka u Srbiji

Bez autora
May 23 2018

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predsednik kompanije "Dubai Port World" sultan Ahmed Bin Sulajem potpisali su danas Memorandum o razumevanju i saradnji na projektima razvoja rečnih luka između Vlade Srbije i te kompanije iz UAE. Mihajlović je, na konferenciji za novinare održanoj u Pres sali Vlade Srbije, najavila da će nakon 40 godina država početi da ulaže u izgradnju rečnih luka, a da su investicije vredne više od 200 miliona evra. Ona je naglasila da bi ova kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata već naredne godine mogla da počne da gradi jednu novu luku u Srbiji, a da će studija izvodljivosti pokazati da li će njihova investicija biti u Novom Sadu, Smederevu ili Beogradu.

Arapi zainteresovani za izgradnju rečnih luka u SrbijiPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i predsednik kompanije "Dubai Port World" sultan Ahmed Bin Sulajem potpisali su danas Memorandum o razumevanju i saradnji na projektima razvoja rečnih luka između Vlade Srbije i te kompanije iz UAE.

Mihajlović je, na konferenciji za novinare održanoj u Pres sali Vlade Srbije, najavila da će nakon 40 godina država početi da ulaže u izgradnju rečnih luka, a da su investicije vredne više od 200 miliona evra.

Ona je naglasila da bi ova kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata već naredne godine mogla da počne da gradi jednu novu luku u Srbiji, a da će studija izvodljivosti pokazati da li će njihova investicija biti u Novom Sadu, Smederevu ili Beogradu.

Kompanija "Dubai Port World" potvrdila je da je zainteresovana za Luku Novi Sad, ali i za druge projekte u Srbiji, naglasila je Mihajlović, dodavši da je ta kompanija do sada upravljala morskim lukama i da je treći operater te vrste u svetu.

Srbija ima komparativne prednosti zbog svog odličnog položaja u ovom delu Evrope, navela je ona i istakla da naša zemlja beleži porast transporta robe rekama, ali da mora da se ulaže u razvoj luka i intermodalnih terminala da bi se ostvarili još bolji rezultati.

Prema njenim rečima, Srbija i Ujedinjeni Arapski Emirati imaju uzlaznu putanju u međudržavnim odnosima, a projekti u vodnom saobraćaju dodatno će unaprediti ovu saradnju.

Mihajlović je napomenula da se u prethodnom periodu više vodilo računa o ulaganjima u puteve i pruge, dok je vodni saobraćaj uvek bio pomalo sa strane, ali da je donošenjem zakonskog okvira za uređenje lučke infrastrukture pripremljen teren za investicije u tu oblast, kao i za ubrzavanje transporta.

Ahmed Bin Sulajem je rekao da je počastvovan time što je sa Vladom Srbije potpisao ovaj memorandum, koji predstavlja prekretnicu za produbljivanje saradnje Vlade Srbije i UAE.

Prema njegovim rečima, ta kompanija se bavi pre svega transportom i zainteresovana je da obavlja rečni transport srpskog izvoza i uvoza.

UAE i Srbija imaju tradicionalno dobre odnose, koji su dodatno poboljšani zahvaljujući liderima naših zemalja, naglasio je on, izrazivši nadu da će saradnja biti još bolja.

Ahmed Bin Sulajem je takođe naveo da taj svetski operater želi da poveže Srbiju sa ostatkom sveta vodnim saobraćajem, i potvrdio da je ta kompanija zainteresovana za učestvovanje u privatizaciji Luke Novi Sad.

Kompanija "Dubai Port World" upravlja sa 79 lučkih i kontinentalnih terminala u 40 država na šest kontinenata, a njen prošlogodišnji prihod premašuje četiri milijarde dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik