Odabrani bez PDV

Bez autora
Apr 14 2010

Reforma sistema PDV predviđena je tek za narednu godinu, ali ni tada neće doći do povećanja stopa poreza na dodatu vrednost. I u Ministarstvu finansija demantuju da se razmatra povećanje postojećih stopa poreza na dodatu vrednost.Ono o čemu se razmišlja, a što je još samo predlog ministarke Dragutinović jeste da, zbog brojnih slučajeva zloupotrebe činjenice da postojeći zakon podrazumeva dve stope PDV, u Srbiji treba da se uvede jedinstvena stopa poreza na dodatu vrednost za sve proizvode koji se troše na domaćem tržištu.

Odabrani bez PDVReforma sistema PDV predviđena je tek za narednu godinu, ali ni tada neće doći do povećanja stopa poreza na dodatu vrednost - rečeno je u sredu “Novostima” u Vladi Srbije.

I u Ministarstvu finansija demantuju da se razmatra povećanje postojećih stopa poreza na dodatu vrednost.

- Ono o čemu se razmišlja, a što je još samo predlog ministarke Dragutinović jeste da, zbog brojnih slučajeva zloupotrebe činjenice da postojeći zakon podrazumeva dve stope PDV, u Srbiji treba da se uvede jedinstvena stopa poreza na dodatu vrednost za sve proizvode koji se troše na domaćem tržištu. Sadašnje zakonsko rešenje predviđa opštu stopu od 18 odsto i posebnu od 8 odsto, što, znači, da prosečna stopa iznosi jedva nešto više od 13 odsto - napominju u Ministarstvu finansija.

Inače, jedinstvenu stopu poreza na dodatu vrednost danas ima pedesetak zemalja, a među njima i neke bivše jugoslovenske republike.

U Vladi se ovaj predlog ministarke Dragutinović analizira, ali se isključuje mogućnost da ta “jedinstvena stopa PDV bude preko sadašnje opšte stope od 18 odsto”.

- Ideja o jedinstvenoj stopi PDV je prihvatljiva, ali će, za određen broj roba biti primenjena nulta stopa PDV, odnosno na njih se neće plaćati porez - tvrde u Vladi Srbije.

- U ovoj grupi su hleb, mleko, ulje i ostali, strateški važni proizvodi, zatim knjige i dnevne novine, ali i lekovi koji se nalaze na pozitivnoj listi RZZO. Konačan spisak roba koje će se naći u grupi onih proizvoda na koje će se primenjivati nulta poreska stopa još nije definitivan, ali će svakako biti značajno restriktivniji od onoga za koje danas važi plaćanje poreza na dodatu vrednost od osam odsto.

Oko drugog predloga Ministarstva finansija, odnosno resorne ministarke, čini se da postoji i apsolutna saglasnost. On se odnosi na smanjenje poreskog opterećenja zarada.

- I o ovom predlogu će se još razgovarati i u okviru Vlade, ali i kroz raspravu stručne javnosti, ali najbliži smo predlogu da se porez ne plaća na zarade do 16.500 dinara. Za plate koje su iznad ovog iznosa, ali ispod prosečne zarade u Srbiji, koja je oko 49.000 dinara bruto, plaćao bi se porez od deset odsto. Lični dohoci preko tog limita bili bi oporezovani sa 20 odsto - objašnjavaju u Vladi Srbije. - Na taj način budžet bi manje prihodovao osam milijardi dinara.

Reforma i MMF


O mogućim rešenjima u najavljenoj poreskoj reformi naredne nedelje će, kako nam je potvrđeno, biti razgovora i na marginama Generalne skupštine Međunarodnog monetarnog fonda, a gde će Srbiju predstavljati guverner NBS Radovan Jelašić, koji je i guverner Srbije u ovoj instituciji, potpredsednik Vlade Božidar Đelić i ministarka finansija Diana Dragutinović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik