Kasni rekonstrukcija Gazele

Bez autora
Apr 14 2010

Rekonstrukciju Gazele opet kasni jer preduzeća koja su dobila posao probijaju rokove, a nadležne institucije još nisu dale "zeleno svetlo". Iako je "gradilište" na autoputu od Aerodroma ka Bubanj potoku trebalo da bude otvoreno 5. aprila, radovi počinju tek u sredu.Dogovoreni datum dostavljanja predloga precizne dinamike radova po svim fazama, kao i stručne analize i predloga izmena u saobraćaju "Putevima Srbije", pre četiri dana, prekoračila je i kompanija "Štrabag", zadužena za rekonstrukciju mosta.

Kasni rekonstrukcija GazeleRekonstrukciju Gazele opet kasni jer preduzeća koja su dobila posao probijaju rokove, a nadležne institucije još nisu dale "zeleno svetlo".

Iako je "gradilište" na autoputu od Aerodroma ka Bubanj potoku trebalo da bude otvoreno 5. aprila, radovi počinju tek u sredu. Dogovoreni datum dostavljanja predloga precizne dinamike radova po svim fazama, kao i stručne analize i predloga izmena u saobraćaju "Putevima Srbije", pre četiri dana, prekoračila je i kompanija "Štrabag", zadužena za rekonstrukciju mosta.

Austrijski "Štrabag" se 15. marta, prilikom potpisivanja ugovora sa "Putevima Srbije" obavezao se da će u roku od 28 dana dati predlog dinamike radova. Taj rok istekao je 11. aprila. U "Putevima Srbije" kažu da je u toku usaglašavanje radova i da će zajednički plan biti dostavljen sledeće sedmice.

U ovom trenutku, operativna grupa, sastavljena od predstavnika iz "Štrabaga", "Pora", "Mostogradnje", "Ratka Mitrovića", "Puteva Srbije" i gradskog Sekretarijata za saobraćaj, radi na usaglašavanju zajedničke dinamike izvođenja radova na Gazeli i pristupnim putevima mostu. Pri tom se uzimaju u obzir svi naknadni poslovi i zahtevi Uprave grada za usaglašavanjem dinamike sa radovima koji se odvijaju u Beogradu", objašnjavaju u "Putevima Srbije".

Planirano je i da putari, dok ne počne popravka glavne konstrukcije mosta, rade na pristupnim saobraćajnicama, odnosno autoputu.

Pripremni radovi - čišćenje, izgradnja skela, kao i obezbeđenje pristupnica, trebalo je da budu završeni do kraja marta, a prema utvrđenoj dinamici "Pora", koji je izvođač radova, odmah posle uskršnjih praznika bila je predviđena sanacija tri deonice od Surčina do Gazele. Međutim, rehabilitacija autoputa kroz Beograd, od petelje "Aerodrom" do naplatne stanice "Bubanj potok" počinje u sredu.

Ovo je prva faza radova koja će trajati do 24. aprila. Sledećeg meseca predviđen je početak rehabilitacije deonice od "Mostarske petlje" do Bubanj potoka. Radove na autoputu finansira Evropska banka za obnovu i razvoj u iznosu od 25 miliona evra.

Kružni put puca pod „Gazelinim” teretom

Posledica izmeštanja teretnog i tranzitnog saobraćaja sa mosta „Gazela”, zbog početka odlagane rekonstrukcije u prethodna dva meseca, je porast opterećenja na alternativnim pravcima, među kojima je najdrastičnije probleme „zaradio” kružni put u okviru obilaznice oko Beograda.

Preusmeravanje teretnjaka sa autoputa iz pravca Niša kod Bubanj potoka i iz pravca Zagreba na obilaznicu i kružni put od Orlovače do Bubanj potoka rezultiralo je rastućim gužvama i velikim oštećenjima kolovoza na ovoj još nezavršenoj saobraćajnici.

Kružni put se od aprila prošle godine je u režimu rehabilitacije, a dvaput prolongirani rok za završetak radova konačno je zacrtan za 22. maj ove godine. Nedovršena saobraćajnica, međutim, zbog preusmeravanja sa „Gazele” mora da primi čak pet i po puta više teretnjaka nego što je za to projektovana.

Svakog dana, prema poslednjoj računici, kružnim putem prolazi 1.100 kamiona, a projekat rehabilitacije iz 2004. predvideo je da broj teretnih vozila dnevno ne prelazi 200. Rupe u relativno novom asfaltu zato su učestala slika, a zbog radnika i mašina koji ih saniraju formiraju se sve veća zagušenja. Uska grla primetna su i na deonicama gde se izvode regularni radovi, naročito na potezu od Avale do raskrsnice za Resnik.

Dragan Baletić, direktor projekta u građevinskom preduzeću „Štrabag”, ističe da novonastala situacija, uz radove na predviđenoj rehabilitaciji zahteva i dodatno ojačanje kolovoza kako bi „preživeo” dvadesetdvomesečnu obnovu „Gazele”.

"Kada je 2004. godine rađen projekat nije se ni sanjalo o ovoj situaciji. Sa početkom obnove autoputa od Surčina do Bubanj potoka očekujemo pravu katastrofu. Kružni put je rađen za takozvano srednje opterećenje koje ne prelazi 2.000.000 vozila godišnje, a sadašnji prosek od 15.000 automobila i kamiona dnevno garantuje godišnje opterećenje od 5.500.000 vozila. Za takvu učestalost potrebne su četiri, umesto sadašnje dve trake, a debljina kolovozne konstrukcije morala bi da bude utrostručena sa sadašnjih sedam na 21 santimetar", objašnjava Baletić.

Štrabag: Teško da možemo da obezbedimo garancije na asfalt


„Štrabag” prema ugovoru ima obavezu da put „preda” republici uz dve godine garancije. To će, prema njegovim rečima, biti teško izvodljivo.

"Sa stručnjacima Instituta za puteve tražimo novo rešenje da se uradi reciklaža postojećeg kolovoza i ojačanje u okviru sadašnjeg projekta kako ne bismo odskočili previše iz finansijske konstrukcije. U toku je sanacija određenih deonica i tu ćemo staviti novi ravnajući i habajući sloj ali je sumnja da će i on izdržati", ističe sagovornik.

Da nevolja ne ide sama, svedoči i stari problem koji kružnom putu godinama zadaju bespravni objekti podignuti u blizini. Kako navode u „Putevima Srbije”, postojeći sistem odvodnjavanja i drenaže drastično je oštećen jer se bespravni graditelji nisu ustručavali da zabetoniraju sve cevaste odvode kako bi sprečili ulivanje vode u svoje placeve.

"Put se zbog toga nalazi na „vodenom jastuku” jer su odvodnjavanje i dreniranje u potpunosti sprečeni, a tu su i divlje deponije koje dodatno onemogućavaju evakuaciju površinske vode – kažu u „Putevima Srbije”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik