Uvodi se finansijska pismenost u 34 škole u Srbiji

Bez autora
Jun 04 2018

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije i kompanija "Viza" predstavili su danas priručnike koji će omogućiti nastavnicima da od septembra ove godine uključe finansijsko obrazovanje i vaspitanje u nastavu u školama širom Srbije.Takođe, u Vladi Srbije prezentovan je i program obuka koje će ekspertski tim sprovoditi u 34 osnovne škole od maja do avgusta. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da je FinPis – Uključivanje finansijskog opismenjavanja u sistem obrazovanja i vaspitanja prvi projekat ove vrste u našoj zemlji i širem regionu, čija je priprema počela u oktobru prošle godine, a koji će se sprovoditi tokom školske 2018/2019, a obuhvatiće 1.260 nastavnika i 15.000 dece iz 34 škole širom zemlje.

Predstavljeni priručnici za finansijsku pismenostMinistarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije i kompanija "Viza" predstavili su danas priručnike koji će omogućiti nastavnicima da od septembra ove godine uključe finansijsko obrazovanje i vaspitanje u nastavu u školama širom Srbije.

Takođe,na konferenciji za novinare u Vladi Srbije prezentovan je i program obuka koje će ekspertski tim sprovoditi u 34 osnovne škole od maja do avgusta.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je da je FinPis – Uključivanje finansijskog opismenjavanja u sistem obrazovanja i vaspitanja prvi projekat ove vrste u našoj zemlji i širem regionu, čija je priprema počela u oktobru prošle godine, a koji će se sprovoditi tokom školske 2018/2019, a obuhvatiće 1.260 nastavnika i 15.000 dece iz 34 škole širom zemlje.

Prvi korak je da kroz FinPis projekat pomognemo našim nastavnicima da unaprede svoja znanja iz domena finansijskog obrazovanja i vaspitanja, da se upoznaju sa didaktičko-metodičkim modelima za njegovo uključivanje i da nova iskustva uključe u nastavu od septembra, objasnio je Šarčević.

Zajedno sa kompanijom "Viza" i partnerima koristimo našu stručnost i sarađujemo na kreiranju obrazovnih resursa i materijala kako bismo finansijsko obrazovanje i vaspitanje na valjan način uključili u sistem i ukazali na važnu ulogu koju ono danas ima, istakao je ministar.

Na konferenciji za novinare predstavljene su i FinPis publikacije i autori – autorski tim Udruženja banaka Srbije: “Osnove finansijske pismenosti zaposlenih u obrazovno-vaspitnim ustanovama“, autorski tim Udruženja „Odgovorno življenje“:

„Značaj finansijskog obrazovanja i vaspitanja i modeli za njegovo uključivanje u programe nastave i učenja za osnovnu školu, „FinPis – priručnik za učitelje“, „FinPis priručnik za predmetne nastavnike“, autorski tim FEFA fakulteta: „Finansijska pismenost – pojmovnik“ i „Finansijska pismenost – zbirka zadataka“.

Prva obuka u školama za nastavnike održana je 26. maja u Osnovnoj školi „Despot Stefan Lazarević“ u Beogradu.

Materijali za nastavnike dostupni su za preuzimanje na interaktivnoj veb-platformi http://finpis.mi.sanu.ac.rs/, pri čemu se očekuje da će i onlajn obuke uskoro početi da se realizuju (www.efinpis.rs), a prijava za nastavnike je otvorena.

Takođe, predstavljeni su i neformalni FinPis resursi, uz korišćenje interesantnih i dobro poznatih sredstava poput radnih svezaka, didaktičkih igara i radionica, kreirana je i edukativna onlajn igrica finpis.mi.sanu.ac.rs/s/multimedija/igrica, prilagođena za desktop, iOs i android, tako da “FinPis” omogućava deci da uče na interaktivan i zabavan način.

Pokretanjem prve obrazovne i zabavne digitalne, interaktivne platforme za finansijsku pismenost u Srbiji, populacije svih uzrasta imaće priliku da unaprede svoje finansijsko znanje i informišu se o važnim temama iz oblasti finansija.

Kao deo komunikacione kampanje, "Viza" i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kreirali su promotivni FinPis video sa decom predškolskog i školskog uzrasta, a, imajući u vidu popularnost novih medija, pokrenuće prvu fejsbuk stranicu u julu.

Partneri Ministarstva i kompanije "Viza" na projektu su Matematički institut SANU, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, FEFA fakultet, Visoka škola strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare Sirmium, Udruženje banaka Srbije, Udruženje “Odgovorno življenje”, Agencija za edukaciju i usluge „Učasoft“, Creative Brackets.

Pilot-projekat “FinPis” ekskluzivno je predstavljen 25. oktobra 2017. godine na prvom Cashless forumu u Jugoistočnoj Evropi, koji je kompanija “Viza“ organizovala u Beogradu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik