Manja rata za stambene kredite ipak od 1. jula

Bez autora
Jun 07 2018

Stanovnici Srpske koji su krov nad glavom obezbijedili putem kredita Investiciono-razvojne banke RS u julu će platiti prvu umanjenu ratu usljed smanjenja kamate, a do kraja mjeseca banke će im dostaviti obavještenje koliko će manje novca izdvajati za otplatu stana ili kuće. Niže kamate definisane su izmjenom pravila plasmana novca na osnovu kreditnih linija IRB-a koje je Vlada RS usvojila početkom aprila. Nova kamatna stopa za beneficiranu grupu iznosi 3,6 odsto, za prvu četiri, a za drugu 4,2 odsto. Smanjenje kamata odnosi se i na korisnike kojima je kredit odobren i prije izmjene pravila plasmana. Njima će biti preračunati krediti i oni će izdvajati manje novca za otplatu.

Manja rata za stambene kredite ipak od 1. julaStanovnici Srpske koji su krov nad glavom obezbijedili putem kredita Investiciono-razvojne banke (IRB) RS u julu će platiti prvu umanjenu ratu usljed smanjenja kamate, a do kraja mjeseca banke će im dostaviti obavještenje koliko će manje novca izdvajati za otplatu stana ili kuće.

Niže kamate definisane su izmjenom pravila plasmana novca na osnovu kreditnih linija IRB-a koje je Vlada RS usvojila početkom aprila. Nova kamatna stopa za beneficiranu grupu iznosi 3,6 odsto, za prvu četiri, a za drugu 4,2 odsto. Smanjenje kamata odnosi se i na korisnike kojima je kredit odobren i prije izmjene pravila plasmana. Njima će biti preračunati krediti i oni će izdvajati manje novca za otplatu.

Stanovnici Srpske koji imaju stambeni kredit IRB-a očekivali su da će prvu umanjenu ratu platiti u junu, ali se ispostavilo da su se prerano obradovali. Njihova nada bila je zasnovana na izjavi direktorice IRB RS Snežane Vujnić na predstavljanju novih pravila plasmana.

Ona je tada istakla da će do 1. juna biti preračunate kamatne stope u skladu sa novim uslovima. Iščekivanja dužnika pala su  u vodu jer su i za majsku ratu, koja je stigla na naplatu početkom juna, izdvojili isti iznos novca kao ranije.

Redakcija “Glasa Srpske” primila je veliki broj poziva korisnika stambenih kredita koji su se raspitivali o tome kada će početi primjena novih kamata. Boško G. iz Kotor Varoša, koji već desetak godina otplaćuje kredit za stan, kaže da je na osnovu izjava datih prilikom predstavljanja odluke o snižavanju kamata bilo jasno da će od juna plaćati manju ratu.

- Ispostavilo se da sam uzalud na vratima čekao poštara sa obavještenjem iz banke. Ponovo sam pogledao izjave i zaista ja tada rečeno da će banke putem kojih smo uzeli kredite obaviti novi izračun do 1. juna i dostaviti nam obavještenje. Nije mi problem da platim još jednu ratu u dosadašnjem iznosu, ali mi je zasmetalo što nisu ispoštovali ono što su rekli pred kamerama. Ako to izuzmemo treba pozdraviti odluku o smanjenju kamata i nadam se da ću već u julu odnijeti manje novca u banku - rekao je Boško.

U IRB RS pojašnjavaju da primjena sniženih kamatnih stopa počinje od 1. juna i da taj anuitet korisnicima dospijeva na naplatu mjesec kasnije, odnosno 1. jula.

- Više od 5.000 korisnika stambenih kredita imaće smanjene kamatne stope. Umanjenje mjesečne rate zavisi od grupe korisnika, ostatka glavnice i drugih uslova - kazali su u IRB RS.

Banke kao posrednici u dodjeli stambenog kredita obavijestiće svoje klijente o novim otplatnim planovima do kraja mjeseca.

- Pravilima plasmana na osnovu kreditnih linija i zajmova IRB-a predviđena je korekcija kamatnih stopa za stambene kredite i definisano je da nove stope za stambene kredite važe od 1. juna. U skladu sa tim uradićemo pravovremeno aneksiranje stambenih kredita iz kreditnih linija IRB-a u toku ovog mjeseca i o tome obavijestiti svoje klijente kako bi prvi anuitet po novim uslovima bio knjižen 1. jula - kazali su u banjalučkoj Novoj banci.

Isti odgovor stiže iz Adiko banke Banjaluka u kojoj navode da je obaveza banaka da dostave klijentima nove otplatne planove.

-   Predviđeno je da taj posao bude u potpunosti kompletiran do kraja juna, kako bi klijenti od 1. jula, kada dospijeva prva rata po novom obračunu, trebalo da imaju nove otplatne planove - naveli su u Adiko banci.

U banjalučkoj NLB banci ističu da su blagovremeno prenijeli informaciju komintentima o izmjenama kamatnih stopa za stambene kredite odobrene iz kreditne linije IRB-a.

- Mi ćemo i svim korisnicima kredita poslati obavještenje o izmjenama i novi plan otplate kredita po dospijeću anuiteta obračunatog po novim kamatnim stopama. Nove kamatne stope biće primijenjene na anuitet koji dospijeva 1. jula - kazali su u NLB banci i dodali da će važiti do kraja otplate kredita ukoliko ne bude novih promjena pravila.

Uštede

Iz IRB RS su efekat smanjenja kamata predstavili na primjeru kredita u iznosu od 100.000 KM uzetog 2008. sa kamatnom stopom od šest odsto i periodom otplate od 20 godina.

- Trenutna mjesečna rata iznosi 716 KM, a nakon donesenih promjena kamatna stopa biće 4,2 odsto, a mjesečna rata 660 KM. To je na godišnjem nivou ušteda od 680 maraka - kazali su u IRB RS prilikom predstavljanja sniženih kamata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik