Povraćaj PDV dramatično raste, kazna za trafiku i kompaniju ista

Bez autora
Jun 07 2018

Povraćaj PDV-a je u proteklim godinama u dramatičnom porastu, a samo u prošlom mesecu vraćeno je 23 milijardi dinara po ovom osnovu.To su ogromne cifre i one izuzetno rastu. Pre svega, kontrole poreza PDV-a je naša osnovna delatnost, izjavila je direktorka Poreske Uprave Srbije Dragana Marković na panelu "Predvidivost i dosledna primena poreskih propisa uslov za nove investicije u organizaciji Američke privredne komore u Beogradu. Ona je govoreći o primeni novog pravilnika o evidentiranju PDV-a rekla da je upravo osnovna delatnost Poreske uprave, utvrđivanje, kontriola i naplata poreza a da smatra da će se novim pravilnikom smanjiti broj kontrola ali da to ne znači da ih neće biti.

Povraćaj PDV dramatično raste, kazna za trafiku i kompaniju istaPovraćaj PDV-a je u proteklim godinama u dramatičnom porastu, a samo u prošlom mesecu vraćeno je 23 milijardi dinara po ovom osnovu. "To su ogromne cifre i one izuzetno rastu.

Pre svega, kontrole poreza PDV-a je naša osnovna delatnost,", izjavila je direktorka Poreske Uprave Srbije Dragana Marković na panelu "Predvidivost i dosledna primena poreskih propisa uslov za nove investicije" u organizaciji Američke privredne komore u Beogradu (AmCham).

Markovićeva je govoreći o primeni novog pravilnika o evidentiranju PDV-a rekla da je upravo osnovna delatnost Poreske uprave, utvrđivanje, kontriola i naplata poreza a da smatra da će se novim pravilnikom smanjiti broj kontrola ali da to ne znači da ih neće biti.

"Duh čitavog našeg programa transformacije je smanjivanje represivnih mera i povećanje dobrovoljnog poštovanja propisa, nije naš cilj represija", rekla je Markovićeva govoreći o procesu transformacije Poreske uprave u Srbiji, što će biti jedna od tema o kojoj će se razgovarati sledeće nedelje sa delegacijom MMF-a u Beogradu.

"Prošlo je vreme kada niste plaćali poreze i da se bavite time kako da neplaćate poreze", rekla je Marković i navela da je tokom kontrola firmi u Srbiji vezano za povraćaj PDV pronađen ogroman broj "fantomskih preduzeća".

Markovićeva je rekla i da Poreska uprava priprema postepeno skraćivanje rokova za vraćanje PDV-a ali je navela da o tome za sada ne može detaljnije da govori dok se ne postigne krajnji dogovor sa Ministarstvom finansija kao nadležnom institucijom.

Na pitanje moderatora panela Slavka Carića, predsednika Odbora AmCham-a da li je moguće da se u narednom periodu izmeni visina kazne od 500.000 dinara za preduzeća ukoliko se utvrde nepravilnosti u radu u terenskoj kontroli, Markovićeva je ocenila da bi izmene bile dobre ali da postoje različita mišljenja unutar nadležnih institucija po tom pitanju.

Razlog za eventualne izmene je taj, što na primer trafika ili neka ogromna kompanija plaćaju isti iznos kazne, a privrednici predlažu da se naj iznos svede na određeni procenat u zavisnosti od "jačine firme".

Markovićeva je rekla da su u ranijem periodu Poreskoj upravi "ispod radara" bili oni koji se na primer bave pružanjem stomoatoloških usluga ili male autoškole, a da je kontrolom upravo u tom sektoru malih firmi otkriven "dodatni poreski prihod" koji nije bio prijavljivan.

"Tu se dešavalo nešto što je verovatno zbog fiskalne izdašnosti bilo ispod radara Poreske uprave. Sad smo tu otkrili dodatne poreske prihode kao i kod sala za venčanje gde bude po 300 i 500 gostiju na venčanju, a u poreskim prihodima se prikaže da je bilo 20 ili 30 gostiju", kaže Markovićeva.

Učesnici panela su ocenili da je reforma Poreske uprave krenula u dobrom pravcu, da ima pomaka ali da je potrebno dodatno ubrzati reforme i pojasniti mnoge propise koje muče privrednike.

Do sada je u procesu transformacije Poreske uprave u Srbiji u opštinama otvoreno 37 šaltera za direktnu komunikaciju sa građanima koji imaju pitanja za poreznike, rekla je Markovićeva i istakla da je glavna težnja Uprave da postoji "klijentski odnos" sa poreskim obveznicima.

Predsednica Američke privredne komore Jelena Pavlović je ocenila da je Poreska uprava u prethodnom periodu značajno pojednostavila podnošenje poreskih prijava i učinila velike napore u borbi protiv sive ekonomij i izrazila da će aktuelan transformacija Uprave i unapredjenje metodologije rada, posebno u delu analize rizika popraviti predvidivost i ujednačiti primenu poreskih propisa.

Markovićeva navodi da je ranije Uprava imala 178 organizacionih jedinica a da je taj broj u postupku transformacije pao na 78. Takođe, podseća da je vlada još 2015. godine usvojila proces transformacije a da je prošlog oktobra usvojen i Akcioni plan. Kaže i da je 2011. godine Poreska uprava imala 11.000 zaposlenih a da danas broji oko 5.200 zaposlenih čiji je prosek godina 54.

Podsetila je i da je Uprava formirala i posebnu jedinicu za analizu rizika kao i da su sve poreske prijave prevedene u elektronski oblik. Kaže da Poresku upravu već dugi niz godina muči to što je u njenoj nadležnosti da se bavi sa 26 različitih aktivnosti pored osnovne delatnosti, pa tako, kaže, bave se taksama za odvodnjavanje (izdato 1,6 miliona rešenja), zatim, povraćajem poreza za opremu za bebe (izdato 46.000 rešenja) i drugima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik