Povećanje penzija u novembru ili decembru

Bez autora
Jun 10 2018

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da sredstava za penzije u budžetu ima dovoljno, te da će one u narednim godinama biti sve veće, kao i da će se sa MMF-om u ponedeljak razgovarati i o povećanju plata u javnom sektoru i reformi javnih preduzeća.Mali je najavio da će na pomenutom sastanku biti reči i o smanjenju parafiskalnih nameta, brojnih poreza i doprinosa koji opterećuju privrednike, ali i o mogućnostima za umanjenje akciza na gorivo. On je objasnio da je samo stvar dogovora sa MMF-om kada će početi isplata uvećanih penzija, dodavši da bi to moglo da bude u novembru ili decembru, kako bi se prva uvećana penzija "videla" u januaru.

Povećanje penzija u novembru ili decembruMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da sredstava za penzije u budžetu ima dovoljno, te da će one u narednim godinama biti sve veće, kao i da će se sa MMF-om u ponedeljak razgovarati i o povećanju plata u javnom sektoru i reformi javnih preduzeća.

Mali je u izjavi za agenciju Tanjug najavio da će na pomenutom sastanku biti reči i o smanjenju parafiskalnih nameta, brojnih poreza i doprinosa koji opterećuju privrednike, ali i o mogućnostima za umanjenje akciza na gorivo.

On je objasnio da je samo stvar dogovora sa MMF-om kada će početi isplata uvećanih penzija, dodavši da bi to moglo da bude u novembru ili decembru, kako bi se prva uvećana penzija "videla" u januaru.

Penzioneri su podneli najveći teret reformi, objasnio je ministar, poručivši da su teška vremena iza nas, te da će odluka o ukidanju zakona o umanjenju penzija najviše značiti starijim sugrađanima koji imaju najniže penzije, 25 i 30 hiljada dinara.

Prema njegovim rečima, nijedan penzioner u Srbiji neće imati manju penziju nego što je imao 2014. godine, a svi penzioneri će imati između 8,4 i 13 odsto veću penziju u odnosu na period od pre četiri godine.

Mali je, na pitanje kako komentariše najavu nekih udruženja penzionera da će podneti tužbe za nadoknadu štete zbog probijanja roka za ukidanje zakona koji je bio postavljen za kraj 2017. godine, rekao da nema podatke o njihovim konkretnim zahtevima, ukoliko oni stvarno postoje.

Ne smatram da je bilo ko oštećen, ali svako ima pravo na svoje mišljenje, pa, na kraju krajeva, neka sud odluči da li su u pravu.

Smatram da nisu, da smo svi zajedno prošli kroz veoma težak period, ali sve te teške mere su iza nas i predstoji nam mnogo lepši period, poručio je on.

Ministar je, govoreći o predstojećim sastancima sa delegacijom MMF-a, koja će boraviti u Beogradu od 11. do 13. juna, rekao da očekuje nastavak aranžmana sa tom međunarodnom institucijom, i podsetio na to da brojke pokazuju da je naša pregovaračka pozicija čvrsta.

Mali je to ilustrovao podacima da je u prvih pet meseci ove godine ukupan suficit u budžetu 2,2 milijarde dinara, a da je ranije bio planiran deficit od gotovo 37 milijardi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik