Vučić predložio Jorgovanku Tabaković za guvernera NBS

Bez autora
Jun 11 2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je danas Jorgovanku Tabaković za guvernera Narodne banke Srbije, a kao razloge za njen reizbor naveo je dosadašnje rezultate koje je postigla na toj funkciji, naročito kada je reč o očuvanju makroekonomske stabilizacije. Kako se navodi u obrazloženju objavljenom na veb-sajtu parlamenta, inflacija je očuvana na prosečnom nivou od oko 2 odsto, što je u rangu najstabilnijih evropskih država, kamatne stope na kredite privredi i stanovništvu su snižene na najniži nivo, uspostavljena je i očuvana relativna stabilnost deviznog kursa prema evru... Ističe se da su navedeni rezultati ostvareni uz odgovorno i efikasno korišćenje devizinih rezervi čiji nivo tokom ove godine iznosi više od 10 milijardi evra.

Vučić predložio Jorgovanku Tabaković za guvernera NBSPredsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je danas Jorgovanku Tabaković za guvernera Narodne banke Srbije (NBS), a kao razloge za njen reizbor naveo je dosadašnje rezultate koje je postigla na toj funkciji, naročito kada je reč o očuvanju makroekonomske stabilizacije.

Kako se navodi u obrazloženju objavljenom na veb-sajtu parlamenta, inflacija je očuvana na prosečnom nivou od oko 2 odsto, što je u rangu najstabilnijih evropskih država, kamatne stope na kredite privredi i stanovništvu su snižene na najniži nivo, uspostavljena je i očuvana relativna stabilnost deviznog kursa prema evru...

Ističe se da su navedeni rezultati ostvareni uz odgovorno i efikasno korišćenje devizinih rezervi čiji nivo tokom ove godine iznosi više od 10 milijardi evra.

Takođe, kaže se da je u mandatu Jorgovanke Tabaković učešće problematičnih kredita smanjeno na najniži nivo, kao i da je ojačana otpornost banakrskog sektora na potencijalne šokove.

"Deo prikazanih rezultata pruža jemstvo da će Jorgovanka Tabaković i u narednom mandatu uspešno rukovoditi poslovima NBS i sarađivati sa ključnim akterima ekonomske politike u Srbiji", navodi se u obrazloženju predloga.

Tabaković je na funkciju guvernera izabrana 6. avgusta 2012. godine na period od šest godina.

S obzirom da Jorgovanki Tabaković mandat ističe 6. avgusta 2018. godine, Skupštini Srbiji se predlaže da o tome raspravlja po hitnom postupku jer je neophodno da se na vreme obezbedi kontinuitet u radu NBS.

Poslanici će raspravu o izboru guvernera NBS započeti u utorak 12. juna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik