Nemačka naložila Dajmleru da povuče 238.000 vozila na dizel

Bez autora
Jun 12 2018

Nemački ministar saobraćaja Andreas Šojer saopštio je danas da je vlada naložila automobilskoj kompaniji "Dajmler" da odmah povuče 238.000 vozila koja su opremljena programom koji u određenim uslovima isključuje kontrolu emisije gasova.U saopštenju, izdatom nakon sastanka sa generalnim direktorom "Dajmlera" Diterom Zečeom, Šojer navodi da je "Dajmler" spreman da sa vladom sarađuje "s kooperativnom transparentnošću" i "maksimalno brzo". Šojer je napomenuo da je povlačenje vozila naloženo posle "intenzivnih i višesatnih pregovora" sa "Dajmlerom".

Nemačka naložila Dajmleru da povuče 238.000 vozila na dizelNemački ministar saobraćaja Andreas Šojer saopštio je danas da je vlada naložila automobilskoj kompaniji "Dajmler" da odmah povuče 238.000 vozila koja su opremljena programom koji u određenim uslovima isključuje kontrolu emisije gasova.

U saopštenju, izdatom nakon sastanka sa generalnim direktorom "Dajmlera" Diterom Zečeom, Šojer navodi da je "Dajmler" spreman da sa vladom sarađuje "s kooperativnom transparentnošću" i "maksimalno brzo", prenosi AP.

Šojer je napomenuo da je povlačenje vozila naloženo posle "intenzivnih i višesatnih pregovora" sa "Dajmlerom".Među vozilima koja treba da budu povučena su dostavni kombi "mercedes-benc vito" i "mercedes" GLC 220d i C220d.

Širom Evrope, takvih vozila ima 774.000, navodi se u saopštenju, u kojem se ne precizira da li će biti povučena i takva "Dajmlerova" vozila izvan Nemačke.

"Dajmler" je saopštio samo da je "potvrdio povlačenje", dodavši da će "otvorena pravna pitanja biti razjašnjena u žalbenim postupcima".

Ta kompanija je ranije saopštila da osporava pravnu osnovu za zaključak da su kontrole motora vozila "vito" odbačene.

Takođe, "Dajmler" je već najavio dobrovoljno povlačenje oko tri miliona vozila na dizel kako bi instalirao fiksni program u cilju smanjenja emisija štetnih gasova.

Vozila na dizel gorivo su pod pomnim nadzorom otkako su američke vlasti uhvatile "Folksvagen" kako koristi nezakonit softver za kontrolu motora, koji isključuje kontrolu emisije gasova u svakodnevnoj vožnji.

Naknadne istrage su pokazale da su druge automobilske kompanije iskoristile "rupe" u evropskim propisima koje su omogućile da se kontrole emisije štetnih gasova ublaže na određenim temperaturama kako bi se izbeglo oštećenje motora.

Vozila na dizel su pod dodatnim pritiskom u nemačkim gradovima sa prekomernim nivoima zagađenja vazduha, napominje američka agencija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik