Vaza iz kutije za cipele donela porodici 16,2 miliona evra

Bez autora
Jun 13 2018

Kineska vaza iz 18. veka pronađena u kutiji za cipele u potkrovlju u Francuskoj prodata je danas za 16,2 miliona evra na aukciji u Parizu. Postignuta cena je bila veća za više od 20 puta od procenjenih 500.000 do 700.000 evra u Sotbiju.To je najviša cena za pojedinačan proizvod koji je Sotbi prodao u Francuskoj. Vaza se nalazila u potkrovlju sa ostalim predmetima, kao deo nasledstva. Francuska porodica je pronašla vazu i donela je kod aukcionara. Ta osoba je doputovala vozom, potom metroom i došla do Sotbija i do moje kancelarije sa vazom u kutiji za cipele zaštićenom novinama, izjavio je ekspert za azijsku umetnost Olivije Valmer.

Vaza iz kutije za cipele donela porodici 16,2 miliona evraKineska vaza iz 18. veka pronađena u kutiji za cipele u potkrovlju u Francuskoj prodata je danas za 16,2 miliona evra na aukciji u Parizu.

Postignuta cena je bila veća za više od 20 puta od procenjenih 500.000 do 700.000 evra u Sotbiju. To je najviša cena za pojedinačan proizvod koji je Sotbi prodao u Francuskoj.

Vaza se nalazila u potkrovlju sa ostalim predmetima, kao deo nasledstva. Francuska porodica je pronašla vazu i donela je kod aukcionara.

"Ta osoba (prodavac) je doputovala vozom, potom metroom i došla do Sotbija i do moje kancelarije sa vazom u kutiji za cipele zaštićenom novinama", izjavio je za Rojters ekspert za azijsku umetnost Olivije Valmer.

"Kada je stavila kutiju na moj sto i kada smo je otvorili bili smo zapanjeni njenom lepotom", rekao je Valmer.

Ispostavilo se da je vaza veličine 30 centimetara oslikana u delikatnim nijansama zelene, plave, žute i ružičaste boje bila dobro očuvan primerak napravljan za cara dinastije Đing.

Prema rečima portparolke Sotbija, vlasnici su znali da vaza ima neku vrednost, ali ne toliku kao ni da je iz perioda dinastije Đing.

Aukcija je trajala 20 minuta, što je dugo vremena za takvu prodaju i više ljudi se nadmatalo za nju. Kupac je bio iz Azije, ali Sotbi ne želi da otkrije njegov identitet.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik