Saradnja sa Bugarskom i Mađarskom oko snabdevanja gasom

Bez autora
Jun 13 2018

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da je bezbednost u regionu i sigurno snabdevanje svim ključnim energentima zajednički cilj naše zemlje, Mađarske i Bugarske, o čemu je danas razgovarao sa zvaničnicima tih zemalja. Antić je novinarima u Palati Srbija rekao da je imao niz bilateralnih i zajedničkih sastanaka sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom i ministrom energetike Bugarske Tamenuškom Petkovom, na kojima je razgovarano o zajedničkim aktivnostima za izgradnju dodatnih kapaciteta za transport gasa i mogućnostima priključenja na Turski tok.

Saradnja sa Bugarskom i Mađarskom oko snabdevanja gasomMinistar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da je bezbednost u regionu i sigurno snabdevanje svim ključnim energentima zajednički cilj naše zemlje, Mađarske i Bugarske, o čemu je danas razgovarao sa zvaničnicima tih zemalja.

Antić je novinarima u Palati Srbija rekao da je imao niz bilateralnih i zajedničkih sastanaka sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom i ministrom energetike Bugarske Tamenuškom Petkovom, na kojima je razgovarano o zajedničkim aktivnostima za izgradnju dodatnih kapaciteta za transport gasa i mogućnostima priključenja na Turski tok.

Dogovorili smo se da u narednom periodu imamo daleko snažniju koordinaciju u smislu razvijanja novih energetskih projekata, koji će dovesti do toga da region bude energetski stabilniji i bezbedniji i da naši energetski nacionalni suvereniteti budu definisani u kontekstu međusobne saradnje, rekao je ministar.

On je naglasio da snažna koordinacija u narednom periodu treba da dodatno podstakne realizaciju novih projekata.

Sijarto je naglasio da je energetska bezbednost od suštinskog značaja u ovom delu Evrope i da zato treba diverzifikovati rute i izvore snabdevanja.

On je, govoreći o prirodnom gasu, ukazao na značaj toga da se snabdevanje ovim energentom diverzifikuje rutom sa juga.

Mislimo da postoji intencija Gasproma da isporučuje gas u region centralne Evrope kroz drugu cev Turskog toka i nadamo se da će naši bugarski prijatelji implementirati sve neophodne investicije kako bi mogli da isporučuju gas Srbiji, koji bi onda išao ka Mađarskoj i drugim evropskim zemljama, rekao je Sijarto.

Petkova je istakla da su se tri zemlje ujedinile oko te mogućnosti i da će razgovori o saradnji biti nastavljeni, kako bi se postigli što bolji rezultati za potrošače sve tri zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik