Registrovano 10.000 privrednika više u odnosu na prethodnu godinu

Bez autora
Jun 14 2018

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić izjavio je danas da je u našoj zemlji u 2017. registrovano 10.000 privrednika više u odnosu na prethodnu godinu, čime se njihov broj, koje nadzire 41 republička inspekcija, povećao na više od 350.000.Ružić je, na sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, istakao da inspektori sada imaju više savetodavnu nego represivnu ulogu, koju zadržavamo najviše za one sa lošom istorijom poslovanja. On je ukazao na to da je prošle godine bilo 3.000 službenih savetodavnih poseta i da je izrečeno 8.000 preventivnih mera, kao i da su inspekcije 25.000 puta najavile nadzor.

Povećan broj privrednika u Srbiji u 2017. godiniMinistar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Branko Ružić izjavio je danas da je u našoj zemlji u 2017. registrovano 10.000 privrednika više u odnosu na prethodnu godinu, čime se njihov broj, koje nadzire 41 republička inspekcija, povećao na više od 350.000.

Ružić je, na sednici Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, istakao da inspektori sada imaju više savetodavnu nego represivnu ulogu, koju zadržavamo najviše za one sa lošom istorijom poslovanja.

On je ukazao na to da je prošle godine bilo 3.000 službenih savetodavnih poseta i da je izrečeno 8.000 preventivnih mera, kao i da su inspekcije 25.000 puta najavile nadzor.

Ministar je dodao i da je, pojedinačno gledano, najveći broj nadzora obavila Veterinarska inspekcija i to 69.714, a zatim Granična fitosanitarna inspekcija sa 69.008 nadzora, dok je najmanji broj nadzora izvršila Budžetska inspekcija – 16.

Ružić je rekao da će inspekcije sada ići u zajednički koordinisani nadzor, za šta je usvojeno 18 planova, i dodao da su planovi usmereni prema glavnim oblastima sive ekonomije.

Radi bolje komunikacije i koordinacije inspektora, resorno ministarstvo nastavlja rad na izradi softverske platforme eInspektor, poručio je on.

Prema njegovim rečima, inspekcije ubrzano izrađuju pravilnike o elementima za procenu rizika koji predstavljaju osnov Modula za planiranje.

Prve četiri inspekcije (pilot inspekcije) – Sanitarna, Tržišna, Upravna i Inspekcija rada kreću sa radom u ovom softveru od polovine oktobra, a za sve inspektore obezbeđujemo i kompletnu novu opremu u vidu laptova i boljeg interneta, naglasio je ministar, uz najavu da će sve ostale inspekcije po planu od maja sledeće godine pristupiti radu u eInspektoru.

S obzirom na nedostatak kadrovskih i materijalnih resursa, ministar je najavio da će do kraja godine izaći pred Vladu Srbije sa akcionim planom za zapošljavanje inspektora u naredne tri godine, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik