Visoke cijene drva početkom ljeta

Bez autora
Jun 18 2018

Zbog velike potražnje, ali i manjka radnika u šumi, cijene ogrevnog drveta već sada su do deset KM više u odnosu na početak grijne sezone i zimski period. Kako kažu prodavci, kupci ih konstantno zovu interesujući se za ogrev, što je podiglo cijene, a dodatni problem im je nedostatak radnika koji bi radili u šumi, jer ih je, kako kažu, za ovaj posao teško naći. Cijena ogrevnog drveta u metaricama, koja se nekad mogla naći za 60 KM, sada košta i 80 KM, a ako se tome doda pilanje i cijepanje, drva su ovo ljeto papreno skupa, a građani strahuju da će do jeseni cijena ići samo ka gore. Kod mene je metar drva 80 KM, i to u metaricama, što je skuplje za deset KM nego zimus. Razlog tome je to što je orgomna potražnja za ogrev, a drva nema. Uslovi u šumi su povoljni u odnosu na zimski period, ali radna snaga je skuplja i niko neće da radi u šumi.

Visoke cijene drva početkom ljetaZbog velike potražnje, ali i manjka radnika u šumi, cijene ogrevnog drveta već sada su do deset KM više u odnosu na početak grijne sezone i zimski period.

Kako kažu prodavci, kupci ih konstantno zovu interesujući se za ogrev, što je podiglo cijene, a dodatni problem im je nedostatak radnika koji bi radili u šumi, jer ih je, kako kažu, za ovaj posao teško naći.

Cijena ogrevnog drveta u metaricama, koja se nekad mogla naći za 60 KM, sada košta i 80 KM, a ako se tome doda pilanje i cijepanje, drva su ovo ljeto papreno skupa, a građani strahuju da će do jeseni cijena ići samo ka gore.

“Kod mene je metar drva 80 KM, i to u metaricama, što je skuplje za deset KM nego zimus. Razlog tome je to što je orgomna potražnja za ogrev, a drva nema. Uslovi u šumi su povoljni u odnosu na zimski period, ali radna snaga je skuplja i niko neće da radi u šumi. Bez obzira na cijenu, prodaje ima”, kaže jedan od prodavaca ogrevnog drveta, koji nije želio da mu otkrijemo ime.

Zora M. iz Banjaluke kaže da je naručila deset metara drva, iako su poskupjela, ali da ne smije čekati jesen, jer se boji da će cijena biti još veća kad počne hladnoća.

U preduzeću “Lana - edžport import”, koje se, između ostalog, bavi prodajom ogreva, kažu da još nemaju u ponudi drva, ali da ih kupci konstantno zovu.

“Paleta je zimus bila 170 KM. Sada nemamo drva u ponudi, a zbog potražnje očekujemo da ćemo imati već do kraja mjeseca. Međutim, ne znamo koja će im biti cijena”, kažu u ovom preduzeću.

Cijena peleta trenutno je od 300 do 360 KM, a oni koji se bave prodajom kažu da su se kupci “osvijestili” i pelet nabavljaju na vrijeme, poučeni negativnim iskustvom iz prošle sezone, kada je zbog nestašice tona peleta dostizala i rekordnih 600 KM.

“Ove godine ljudi obezbjeđuju drva na vrijeme, jer je pred zimu prava nestašica i cijene rastu. Peleta je trenutno nestalo, ali biće ga uskoro i mislim da će cijena biti oko 330 KM po toni, a za dalje ne znam kako će poskupljivati”, kaže jedan od prodavača peleta.

Građani smatraju da je najbolje ogrev spremiti na ljeto, kada bi on trebalo da je najjeftiniji. Međutim, to sada prodavci koriste da podižu cijene, ali strahuju da bi te cijene pred zimu mogle biti i veće.

Iz Udruženja za zaštitu potrošačkih prava “Reakcija” kažu da su potrošači u nedoumici, jer je cijena veća u ljetnom periodu kada se vrši spremanja ogrevnog drveta, nego zimi.

“Sve je skupo, i pelet i drva, ali možda je bolje ne žuriti s kupovinom peći na pelet, jer on zna baš papreno poskupjeti. Mislim da je bolje koristiti peći na drva, jer je jeftinije, ali isto tako zahtijeva više obaveza”, kaže Ljiljana K. iz Gradiške.

Podsjećamo, lani je u jesen zbog nestašice pelet bio i do 600 KM, a godinu ranije bio je ispod 300 KM po toni.

Drva su lani bila 65-75 KM po metru, dok su iscijepana bila desetak KM skuplja, a palete su koštale 150-170 KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik