Posao dobio 21 radnik, biće ga za još stotinu

Bez autora
Jun 18 2018

U Velikoj Kladuši je s radom započela tvornica za izradu konfekcije "Ateks" u kojoj je trenutno zaposlen 21 radnik i mahom se radi o ženskim osobama, a prema planovima u ovom proizvodnom pogonu u narednom periodu zaposlenje bi trebalo dobiti još 100 lica. Početni asortiman obuhvata proizvodnju zaštitne opreme i radnih odijela, a planira se i proizvodnja modne konfekcije, posteljine i kuhinjskh krpa. Ono što je zanimljivo jeste da se radi o investiciji koja je realizirana sredstvima Javnog komunalnog preduzeća "Komunalije" iz Velike Kladuše u sklopu strategije razvoja lokalne privrede preko javnih preduzeća. Na ovakav način, od dolaska Fikreta Abdića na mjesto načelnike te općine, pokrenuta je tvornica četaka "Bosanka", nekoliko poljoprivrednih apoteka, građevinska operativa i benzinska pumpa.

Posao dobio 21 radnik, biće ga za još stotinuU Velikoj Kladuši je s radom započela tvornica za izradu konfekcije "Ateks" u kojoj je trenutno zaposlen 21 radnik i mahom se radi o ženskim osobama, a prema planovima u ovom proizvodnom pogonu u narednom periodu zaposlenje bi trebalo dobiti još 100 lica.

Početni asortiman obuhvata proizvodnju zaštitne opreme i radnih odijela, a planira se i proizvodnja modne konfekcije, posteljine i kuhinjskh krpa.

Ono što je zanimljivo jeste da se radi o investiciji koja je realizirana sredstvima Javnog komunalnog preduzeća "Komunalije" iz Velike Kladuše u sklopu strategije razvoja lokalne privrede preko javnih preduzeća.

Na ovakav način, od dolaska Fikreta Abdića na mjesto načelnike te općine, pokrenuta je tvornica četaka "Bosanka", nekoliko poljoprivrednih apoteka, građevinska operativa i benzinska pumpa.

Podsjetimo, Abdić je prije godinu dana predstavio svoju viziju ekonomskog razvitka Velike Kladuše u naredne četiri godine.

 On je tada istakao kako ekonomski razvitak ove općine planira generisati kroz razvoj javnih preduzeća, otvaranje novih djelatnosti i radnih mjesta.

"Nijedan od naših poduzetnika nije spreman da uđe u ozbiljnije investicije, jer jednostavno nemaju kapaciteta ni tržišta. To sam uvidio kroz brojne razgovore s njima. Jedino rješenje je da putem javnih preduzeća mi učinimo neke napore i poteze", pojasnio je tada Abdić, te istakao kako su za ove potrebe u budžetu općine planirana dva miliona maraka.

O ovom Abdićevom razvojnom konceptu negativno mišljenje dao je veliki broj ekonomskih analitičara, smatrajući da je on zastario i anahron.

Prema njihovom mišljenju, u ekonomskoj teoriji i praksi mnogo puta do sada je dokazano da javna poduzeća ne mogu konkurisati privatnim a da iza njih ne stoji raskošni budžet, određena protekcija ili postojanje zakonskog monopola.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik