Građani BiH među najnesretnijim narodima u svijetu

Bez autora
Jun 19 2018

Najsretniji narod na svijetu su Finci, dok se Bosna i Hercegovina nalazi na 93. mjestu od 156 analiziranih zemalja. Kada je riječ o bivšim jugoslovenskim republikama, iznad BiH su sve ostale republike, pokazalo je najnovije Svjetsko istraživanje sreće za 2018. godinu.Finska kao država je najsretnija zemlja na svijetu jer se duboko poštuju ljudska prava: ravnopravnost polova, zaštita životne sredina, sustav obrazovanja i ravnoteža između života i rada. Kada je izašlo istraživanje, rekao je Hulllivel, svi su željeli preseliti se u Finsku. Ali ne možemo svi stati u jednu, najsretniju zemlju. Onda Finska ne bi bila najsretnija zemlja na svijetu, rekao je.

Građani BiH među najnesretnijim narodima u svijetuNajsretniji narod na svijetu su Finci, dok se Bosna i Hercegovina nalazi na 93. mjestu od 156 analiziranih zemalja. Kada je riječ o bivšim jugoslovenskim republikama, iznad BiH su sve ostale republike, pokazalo je najnovije Svjetsko istraživanje sreće za 2018. godinu, prenosi Radiosarajevo.ba.

Finska kao država je najsretnija zemlja na svijetu jer se duboko poštuju ljudska prava: ravnopravnost polova, zaštita životne sredina, sustav obrazovanja i ravnoteža između života i rada. Kada je izašlo istraživanje, rekao je Hulllivel, svi su željeli preseliti se u Finsku.

"Ali ne možemo svi stati u jednu, najsretniju zemlju. Onda Finska ne bi bila najsretnija zemlja na svijetu", rekao je.

Odmah nakon Finske nalaze se Norveška, Danska, Island i Švicarska. Kada je riječ o državama Europske unije, najsretniji su ljudi u Austriji, koij su na ovoj rang-listi zauzeli visoko 12. mjesto.

Iza njih su Nijemci, na 15. mjestu. Istraživanje o sreći, koju je uradio Media Galup, pokazalo je da su Finci najsretniji narod, ali građani te zemlje nisu suglasni s tom ocjenom.

"Finici, ali i ostali nordijski narodi po prirodi su introvertni, teško pokazuju emocije, kako lijepe, tako i one tužne. Po tim odlikama, oni su sušta suprotnost recimo latino-amerikancima, koji imaju burnije reakcije", rekao je Mike Viking, direktor Instituta "Happiness reasearch", prenosi BBC.

Kao i u mnogim istraživanjima, i u ovome je Slovenija, kada je riječ o bivšim jugoslovenskim republikama, najbolje rangirana i nalazi se na "visokom" 51. mjestu. Iza nje, na 78. mjestu nalazi se Srbija.

Nešto "nesretniji" su građani ostalih bivših jugoslovenskih republika, pa se tako Crna Gora našla na 81, a Hrvatska na 82. mjestu.

Sedam mjesta iza je i Makedonija, a Bosna i Hercegovina se nalazi na posljednjem mjestu u regiji, odnosno na 93. mjestu u svijetu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik