Kanada legalizovala rekreativnu marihuanu

Bez autora
Jun 20 2018

Kanadski parlament usvojio je zakon kojim se legalizuje upotreba marihuane u „rekreativne svrhe". Zakon je usvojen u Senatu sa 52 glasa „za“ i 29 „protiv“.Prema zakonu, Kanađani će od septembra moći legalno da kupuju i konzumiraju kanabis.Kanada je ovim postala druga zemlja na smetu koja je legalizovala upotrebu marihuane u rekreativne svrhe. Urugvaj je to učinio u decembru 2013. godine. Posedovanje kanabisa je u Kanadi 1923. godine proglašeno krivičnim delom, ali je upotreba u medicinske svrhe legalizovana 2001.

Kanada legalizovala rekreativnu marihuanuKanadski parlament usvojio je zakon kojim se legalizuje upotreba marihuane u „rekreativne svrhe". Zakon je usvojen u Senatu sa 52 glasa „za“ i 29 „protiv“, javio je Bi-Bi-Si.

Prema zakonu, Kanađani će od septembra moći legalno da kupuju i konzumiraju kanabis.Kanada je ovim postala druga zemlja na smetu koja je legalizovala upotrebu marihuane u rekreativne svrhe. Urugvaj je to učinio u decembru 2013. godine.

Posedovanje kanabisa je u Kanadi 1923. godine proglašeno krivičnim delom, ali je upotreba u medicinske svrhe legalizovana 2001.

Rojters napominje da je Kanada postala prva država članica G7 koja je legalizovala rekreativnu upotrebu kanabisa, što je bilo i predizborno obećanje premijera Džastina Tridoa.

„Naša deca su lako dolazila do marihuane, a kriminalci su ubirali profit. To smo danas promenili“, naveo je Trido na Tviteru.

Prema novim odredbama, punoletni Kanađani će moći da poseduju do 30 grama kanabisa koji mogu da nabave od ovlašćenog trgovca. Zakon im dozvoljava i da sami uzgajaju do četiri sadnice te biljke.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik