"Zeleno svetlo" Vansiju za koncesiju Aerodroma

Komisija za zaštitu konkurencije dala je "zeleno svetlo" francuskoj korporaciji Vansi Erports za koncesiju Aerodroma "Nikola Tesla", saopšteno je danas iz KZK-a. Komisija je odobrila koncentraciju učesnika na tržištu koja nastaje sticanjem kontrole od strane privrednog društva Vansi Erports Srbija nad poslovanjem privrednog društva AD Aerodrom "Nikola Tesla", koje se odnosi na delatnost upravljanja Aerodromom "Nikola Tesla" u Beogradu. Predmet ciljnog poslovanja čine koncesiona sredstva, kako su definisana u Ugovoru o koncesiji za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom AD Aerodroma 'Nikola Tesla Beograd' i obavljanje delatnosti operatera aerodroma na Aerodromu 'Nikola Tesla u Beogradu'.

"Zeleno svetlo" Vansiju za koncesiju AerodromaKomisija za zaštitu konkurencije (KZK) dala je "zeleno svetlo" francuskoj korporaciji Vansi Erports (Vinci Airports) za koncesiju Aerodroma "Nikola Tesla", saopšteno je danas iz KZK-a.

Komisija je, kako se navodi u saopštenju, odobrila koncentraciju učesnika na tržištu koja nastaje sticanjem kontrole od strane privrednog društva Vansi Erports Srbija nad poslovanjem privrednog društva AD Aerodrom "Nikola Tesla", koje se odnosi na delatnost upravljanja Aerodromom "Nikola Tesla" u Beogradu."

Predmet ciljnog poslovanja čine koncesiona sredstva, kako su definisana u Ugovoru o koncesiji za finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom AD Aerodroma 'Nikola Tesla Beograd' i obavljanje delatnosti operatera aerodroma na Aerodromu 'Nikola Tesla u Beogradu'", piše u saopštenju.

Kako se dodaje, Vansi Erports Srbija d.o.o. posluje u okviru "Vansi" grupe društava, koja do sada, nije obavljala delatnost operatera aerodroma niti poslovala na tržištu aerodromskih usluga u Srbiji.

Rešenje će biti objavljeno na sajtu Komisije kada se za to budu stekli uslovi, odnosno nakon proteka roka za žalbu na zaključak o zaštiti podataka.

Predstavnici Vlade Srbije i francuska korporacija "Vansi erports" potpisali su 22. marta ove godine ugovor o koncesiji na 25 godina za beogradski Aerodrom "Nikola Tesla".

Kompanija "Vansi" ponudila je 501 milion evra uz investicionu obavezu od 732 miliona evra, a od tog novca će se u budžet Srbije sliti 417 miliona evra, dok će mali akcionari dobiti 84 miliona evra. Taksa na koncesiju će se kretati između 4,4 miliona evra do 15 miliona evra.

Kompanija "Vansi" posluje na 35 aerodroma, na tri kontinenta i u sedam zemalja. Na aerodromima na kojima upravlja, "Vansi" je ostvario ukupan promet od 157 miliona putnika, 1,4 milijarde evra prihoda i rast od 12,4 odsto ukupnog saobraćaja. Ranije su saopštili da će beogradski aerodrom biti njihovo sedište za region centralne i istočne Evrope.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik