Više od polovine preduzeća posluje s profitom

Bez autora
Jun 20 2018

Prošlu godinu preduzeća su završila u plusu od 437 milijardi dinara. To je 2,3 puta bolji rezultat nego 2016. godine, kažu u Agenciji za privredne registre. Dobar pokazatelj je i da preduzeća po prvi put mogu redovno da plaćaju kamate na kredite.Privreda Srbije je u prošloj godini ostvarila pozitivan rezultat od 437 milijardi dinara što je 2,3 puta bolje nego u 2016 toj godini, saopštava Agencija za privredne registre.Skoro tri petine privrednih društava, njih oko 60.000 je poslovalo pozitivno, a ohrabrujuće je da preduzeća po prvi put mogu da redovno servisaraju kamate na pozajmljeni kapital.

Više od polovine preduzeća posluje s profitomProšlu godinu preduzeća su završila u plusu od 437 milijardi dinara. To je 2,3 puta bolji rezultat nego 2016. godine, kažu u Agenciji za privredne registre. Dobar pokazatelj je i da preduzeća po prvi put mogu redovno da plaćaju kamate na kredite.

Privreda Srbije je u prošloj godini ostvarila pozitivan rezultat od 437 milijardi dinara što je 2,3 puta bolje nego u 2016 toj godini, saopštava Agencija za privredne registre.Skoro tri petine privrednih društava, njih oko 60.000 je poslovalo pozitivno, a ohrabrujuće je da preduzeća po prvi put mogu da redovno servisaraju kamate na pozajmljeni kapital.

Smanjuju se stari dugovi, rastu zarade i broj novozaposlenih. Problem je što i dalje nemaju dovoljno sopstvenog kapitala, pa se ili zadužuju ili ne plaćaju dobavljačima.

"U 2017. godini smo imali da je privreda naplaćivala prihode za 69 dana, ali je izmirivala obaveze za 118 dana. Država je donela zakon o izmirivanju obaveza, ali je moral ostao na savesti preduzeća", kaže Ružica Stamenković iz Agencije za privredne registre.

Država je donela i Zakon o privrednim društvima u okviru pregovora o Poglavlju 6 sa Evropskom unijom. Njime se priznaje elektronski potpis i ukida pečat. Izjednačavaju se prava akcionarskih i društava sa ograničenom odgovornošću.

Dušan Vučković iz Ministarstva privrede kaže da je potrebno izvršiti procenu pravnih poslova ukoliko njihova vrednost iznosi deset ili više od deset odsto imovine društva i da se detalji tog posla objavljuju na internet strani društva ili internet strani APR-a. 

U APR-u kažu da je dobrom rezultatu privrede doprinelo i efikasno korišćenje kredita, posebno kod velikih preduzeća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik