INA preuzela proizvodnju plina u podmorju sjevernog Jadrana

Bez autora
Jun 21 2018

INA je potpuno preuzela proizvodnju plina u podmorju sjevernog Jadrana, nakon što je potpisala ugovor s talijanskom tvrtkom ENI, kojim je otkupila njihov vlasnički udjel u proizvodnji plina na 10 plinskih polja s 18 platformi. Vrijednost ugovora je poslovna tajna. Ina će tako prvi put u svojoj povijesti biti jedini operater na nekom od odobalnih, offshore eksploatacijskih područja. Također, ovo će omogućiti Ini daljnja ulaganja u eksploatacijska područja Sjeverni Jadran i Marica. Transakcija pokriva 4,3 milijuna barela ekvivalenata nafte dokazanih i vjerojatnih rezervi te će povećati proizvodnju za oko 2.500 boe na dan, odnosno gotovo 380.000 prostornih metara plina na dan.

INA preuzela proizvodnju plina u podmorju sjevernog JadranaINA je potpuno preuzela proizvodnju plina u podmorju sjevernog Jadrana, nakon što je potpisala ugovor s talijanskom tvrtkom ENI, kojim je otkupila njihov vlasnički udjel u proizvodnji plina na 10 plinskih polja s 18 platformi. Vrijednost ugovora je poslovna tajna.

Ina će tako prvi put u svojoj povijesti biti jedini operater na nekom od odobalnih, offshore eksploatacijskih područja. Također, ovo će omogućiti Ini daljnja ulaganja u eksploatacijska područja Sjeverni Jadran i Marica.

Transakcija pokriva 4,3 milijuna barela ekvivalenata nafte (boe) dokazanih i vjerojatnih rezervi te će povećati proizvodnju za oko 2.500 boe na dan (odnosno gotovo 380.000 prostornih metara plina na dan).

Nakon transakcije, sav proizvedeni plin s eksploatacijskog područja Sjeverni Jadran bit će usmjeravan prema opskrbnom sustavu Hrvatske, navodi se u priopćenju Ine.

Proizvedeni plin s eksploatacijskog područja Marica nastavit će se transportirati prema Italiji u skladu s uvjetima ugovora o prodaji plina koji su potpisali Ina i Eni.

Koncesija za polja u sjevernom Jadranu traje do 2036., no, prema procjenama, na njima će se proizvoditi još desetak godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik