Smijenjen direktor mostarskog "Aluminija", gubici firme 360 miliona KM

Bez autora
Jun 25 2018

Nadzorni odbor "Aluminija" smijenio je Maria Gadžića s mjesta direktora ove kompanije nakon što je u javnost iznio navodnu korupcijsku aferu, a nova uprava najavila je kako može spasiti kompaniju od propasti iako su njezini gubici dosegli iznos od oko 180 miliona evra. Umjesto Gadžića na čelo kompanije kao vršitelj dužnosti imenovan je Dražen Pandža, koji je do sada vodio odjel finansija "Aluminija". Gadžić je u petak optužio dio uprave kompanije, nadzornog odbora i sindikata za korupcijsku aferu povezanu s uzimanjem mita za zapošljavanje nekoliko sati nakon što je Nadzorni odbor najavio kako će ga smijeniti s mjesta direktora.

Smijenjen direktor mostarskog "Aluminija", gubici firme 360 miliona KMNadzorni odbor "Aluminija" smijenio je Maria Gadžića s mjesta direktora ove kompanije nakon što je u javnost iznio navodnu korupcijsku aferu, a nova uprava najavila je kako može spasiti kompaniju od propasti iako su njezini gubici dosegli iznos od oko 180 miliona evra.

Umjesto Gadžića na čelo kompanije kao vršitelj dužnosti imenovan je Dražen Pandža, koji je do sada vodio odjel finansija "Aluminija".

Gadžić je u petak optužio dio uprave kompanije, nadzornog odbora i sindikata za korupcijsku aferu povezanu s uzimanjem mita za zapošljavanje nekoliko sati nakon što je Nadzorni odbor najavio kako će ga smijeniti s mjesta direktora.

Predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Dalibor Miloš rekao je da  je u proteklih godinu dana ostvaren gubitak od dodatnih oko 22 miliona evra. S tim iznosom ukupan gubitak Aluminija iznosi između 350 i 360 miliona maraka (oko 180 miliona evra).

"U zadnjih godinu dana društvo je napravilo dodatnih 43 miliona maraka gubitak. Možda se može govoriti da je jedan dio gubitaka povezan s tržišnom situacijom u svijetu, ali smo prilično sigurni da upravljanje društvom nije bilo dobro", rekao je Miloš i ipak izrazio optimizam da se ova kompanija može izvući.

"Ovakvi rezultati će nas vrlo brzo dovesti do tačke gdje više nema povratka. A do nje smo jako, jako blizu. Ne bi ipak ovo sve radili da ne mislimo da se ne možemo izvući. Mislimo da ima dovoljno drugih mogućnosti, ali samo ako ćemo raditi pošteno i čestito", pojasnio je.

Suvlasnici mostarskog Aluminija po 44 odsto su vlada Federacije BiH i radnici, dok vlada RH ima udjel od 12 odsto. Najveći problem ove kompanije povezan je s visokom cijenom električne energije i jako niskom cijenom metala aluminijuma. Dodatne probleme stvorila je i nedavna odluka američkih vlasti koja je uvela carinu na proizvode od aluminijuma. Ova kompanija je treći najveći izvoznik u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik