Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama

Bez autora
Jun 26 2018

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić najavio je da će danas biti objavljen konkurs za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama u Srbiji u ukupnom iznosu od 825 miliona dinara.Krkobabić je u izjavi za Dnevnik Radio-televizije Srbije istakao da je ove godine, u skladu sa odlukom Vlade, na raspolaganju četiri puta više novca nego prošle godine. Ministar je naveo da zadruge u Srbiji mogu da konkurišu za opredeljena sredstva u narednih 45 dana, i dodao da očekuje da od jeseni počne realizacija programa.

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava zadrugamaMinistar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić najavio je da će danas biti objavljen konkurs za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama u Srbiji u ukupnom iznosu od 825 miliona dinara.

Krkobabić je u izjavi za Dnevnik Radio-televizije Srbije (RTS) istakao da je ove godine, u skladu sa odlukom Vlade, na raspolaganju četiri puta više novca nego prošle godine.

Ministar je naveo da zadruge u Srbiji mogu da konkurišu za opredeljena sredstva u narednih 45 dana, i dodao da očekuje da od jeseni počne realizacija programa.

Cilj je da u 500 sela otvorimo ili pomognemo rad zadruga, naglasio je Krkobabić, uz podsećanje na to da je prošle godine pomognut rad 22 i starije i novoformirane zadruge, dok se ove godine očekuje da se taj broj poveća na 60 do 70 zadruga.

Samo za godinu dana je osnovano 240 zadruga. Stare zadruge su sve one koje su formirane pre 2017. godine. Za njih dajemo do 15 miliona dinara bespovratnih sredstava, a za nove do sedam i po miliona, ukazao je ministar.

Ove godine, kako je dodao, krećemo i u formiranje takozvanih složenih zadruga, koje će moći da dobiju sredstva u visini do 60 miliona dinara.

Prema njegovim rečima, sredstva su namenjena za nova stada, višegodišnje zasade, kupovinu nove tehnike i uvođenje novih tehnologija, u nameri da zadruge postanu strožeri budućeg razvoja sela.

Ministar je ukazao na to da je neophodno pratiti i analizirati efekte ovih mera, koji su već vidljivi, i kao jedan od primera naveo zadrugu u Gadžinom Hanu, koja već ima 50 novih kooperanata u proizvodnji lekovitog bilja.

Naša šansa je poljoprivreda, a to je ujedno spas za očuvanje sela. Poređenja radi, Holandija godišnje ima 90 milijardi evra prometa poljoprivrednih proizvoda, a naša zemlja do tri milijarde. I u idućoj godini očekujemo najmanje četiri puta više sredstava koja će biti uložena u zadruge, naveo je Krkobabić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik