Za mala i srednja preduzeća obezbeđeno 410 miliona evra

Bez autora
Jun 26 2018

Privredna komora Srbije u saradnji sa Evropskim investicionim fondom i Ministarstvom privrede organizovala je danas "WB EDIF Poslovni forum 2018", čija je glavna tema podrška malim i srednjim preduzećima i predstavljanje povoljnijih uslova finansiranja programa WB EDIF.Kroz program je obezbeđeno 410 miliona evra sektoru srednjih i malih preduzeća, a najvećim delom se finansira iz sredstava EU, iz programa IPA namenjenih Zapadnom Balkanu. Predsednik PKS Marko Čadež naveo je da je problem finansiranja bio i još uvek je jedan od najvećih ograničenja uspešnijeg poslovanja privrednika u Srbiji i na Zapadnom Balkanu.

Za mala i srednja preduzeća obezbeđeno 410 miliona evraPrivredna komora Srbije (PKS) u saradnji sa Evropskim investicionim fondom i Ministarstvom privrede organizovala je danas "WB EDIF Poslovni forum 2018", čija je glavna tema podrška malim i srednjim preduzećima i predstavljanje povoljnijih uslova finansiranja programa WB EDIF.

Kroz program je obezbeđeno 410 miliona evra sektoru srednjih i malih preduzeća, a najvećim delom se finansira iz sredstava EU, iz programa IPA namenjenih Zapadnom Balkanu.

Predsednik PKS Marko Čadež naveo je da je problem finansiranja bio i još uvek je jedan od najvećih ograničenja uspešnijeg poslovanja privrednika u Srbiji i na Zapadnom Balkanu.

"O pristupu finansiranju, ne možemo da se pohvalimo lakoćom dobijanja kredita i razvijenošću finansijskih tržišta. Zapadni Balkan je u drugoj polovini liste 137 zemalja sveta", kazao je Čadež i dodao da standardna bankarska ponuda u regionu je još uvek neadekvatna za mala i srednja preduzeća.

Navodeći da je razgovarao sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, Čadež je kazao da će u drugoj polovini godine Srbija dobiti nove zakonske okvire koji će regulisati koji su to podsticaji koji će biti pruženi investitorima kada je u pitanju investiranje u inovativne kompanije i povezivanje inovativnih kompanija sa velikim sistemima.

"Tri velike stvari koje očekujemo ove godine su okviri za fondove rizičnog kapitala i preduzetničkog kapitala, sistem podsticaja za one koji žele da investiraju u inovativne kompanije i sistem kako da obezbedimo da se domaće inovativne kompanije sistemski povežu sa velikim našim kompanijama i javnim preduzećima gde mogu da isprobaju i razviju svoj proizvod", kazao je Čadež.

Dodao je da su to tri okvira koja će pružiti mogućnost da i na srednji i duži rok se iskoristi mnogo više onoga što stoji na raspolaganju od strane evropskih institucija i ostalih finansijskih institucija koje rade u Srbiji.

"Za nas je bitno da, i kada govorimo o regionu, uspostavimo neku vrstu one-stop-shopa, da objedinimo sve informacije i da ih privrednicima približimo i učinimo dostupnim, da radimo na podizanju sposobnosti kompanija da prepoznaju mogućnosti da što bolje pripreme projekte, apliciraju za projekte i da na najbolji način iskoriste sredstva na raspolaganju", naveo je predsednik PKS-a.

Dodao je da je za to potrebno da se podignu i naši resursi.

Državni sekretar Ministarstva privrede Branimir Stojanović naglasio je da su ciljevi Programa za razvoj preduzeća i inovacije Zapadnog Balkana u potpunosti kompatibilni sa prioritetima Ministarstva privrede za naredni period, a to su, kaže, pristup izvorima finansiranja, veća podrška sektoru malih i srednjih preduzeća i poboljšanje poslovnog okruženja.

"U prethodnih šest godina sprovođenja EDIF programa, postignuto je veoma mnogo, naročito u pogledu saradnje između Evropske komisije, finansijskih institucija koje su aktivne u regionu, bilateralnih donatora i ekonomija Zapadnog Balkana", kazao je.

Kao jedan od glavnih rezultata platforme, Stojanović je naveo veću diversifikaciju finansijske podrške za Zapadni Balkan.

"Za nas je naročito značajna Garancijska šema, poseban prostor za Srbiju, koji će doprineti poboljšanju pristupa finansiranju za mala i srednja preduzeća podsticanjem boljih uslova kreditiranja od strane finansijskih posrednika i kreiranju preko 100 miliona povoljnih kredita za mala i srednja preduzeća i preduzetnike", naveo je Stojanović.

U ime Delegacije EU u Srbiji obratio se Ingve Engstrom koji je kazao da mala i srednja preduzeća predstavljaju kičmu privrede na Zapadnom Balkanu, kao i u EU.

"Ta preduzeća su izložena velikim izazovima u finansiranju i kroz ovaj program pokušavaju da reše te probleme", kazao je.

Dodao je da je sa Vladom Srbije dogovoreno da ove godine investiraju 20 miliona evra kroz grantove, kako bi se povećala kreditna sposobnost preduzeća u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik