Nemačka podrška razvoju malih i srednjih preduzeća vredna 12,9 miliona evra

Bez autora
Jul 04 2018

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ambasador SR Nemačke u Srbiji Aksel Ditman prisustvovali su danas potpisivanju Memoranduma o razumevanju o realizaciji srpsko-nemačkog Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja, koji će doprineti jačanju malih i srednjih preduzeća.Memorandum, koji su potpisali direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke u Srbiji Arne Gos, predstavlja jedan od prvih koraka ka stvaranju srpsko-nemačkog programa za podsticanje preduzetništva i samozapošljavanja.

Nemačka podrška razvoju malih i srednjih preduzeća vredna 12,9 miliona evraPredsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ambasador SR Nemačke u Srbiji Aksel Ditman prisustvovali su danas potpisivanju Memoranduma o razumevanju o realizaciji srpsko-nemačkog Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja, koji će doprineti jačanju malih i srednjih preduzeća.

Memorandum, koji su potpisali direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke (KfW) u Srbiji Arne Gos, predstavlja jedan od prvih koraka ka stvaranju srpsko-nemačkog programa za podsticanje preduzetništva i samozapošljavanja.

Brnabić je tom prilikom ocenila da će ovaj dokument uticati na to da se uklone dva problema za nepokretanje biznisa, a to su nedovoljna dostupnost izvora finansiranja i rizik od neuspeha.

Prema njenim rečima, taj program će, s jedne strane, dati povoljne i pristupačne izvore finansiranja koji će se plasirati kroz komercijalne banke koje će ući u partnerstvo sa Nemačkom razvojnom bankom i državom, dok će, sa druge strane, program omogućiti skoro potpuno i bez rizika izvore finansiranja, jer će država u potpunosti preuzeti rizik na sebe putem kreditiranja i kreiranja garancijskih šema.

Ona je istakla da je program namenjen mnogim zanatlijama, preko uslužnih delatnosti, do poljoprivrednika, kao i da će ga sprovesti Ministarstvo privrede u saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima.

Nadam se da će ovo poslužiti kao dobar podstrek da Vlada vodi računa o preduzetnicima, o malim i srednjim preduzećima, rekla je premijerka, uputivši poziv poslovnim bankama da se pridruže projektu.

Ditman je naglasio da je reč o programu koji se razvija u tesnoj saradnji Srbije i Nemačke i dodao da je na početku na raspolaganju 12,9 miliona evra.

Cilj je da se na početku u Srbiji osnuje 1.500 preduzeća, ali tu se neće stati jer Nemačka želi da doprinese jačanju malih i srednjih preduzeća, unapređenju privrede i smanjenju nezaposlenosti, istakao je ambasador, dodavši da će banke dobiti garantni okvir da daju kredite preduzećima, pri čemu će ta preduzeća biti potpomognuta i kroz trening obuke.

Program u sklopu srpsko-nemačke inicijative za održivi rast i zapošljavanje, pod nazivom "Entrepreneurship and Self-Employment Programme", treba da pruži podršku, kako osnivačima preduzeća, tako i mikro, malim i srednjim preduzećima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik