Za inovacije pet puta više novca, bespovratno za male i srednje firme i do 300.000 evra

Bez autora
Jul 08 2018

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da je Vlada ove godine izdvojila pet puta više sredstava za inovacije nego prošle godine.Upravo je završen konkurs Fonda za inovacionu delatnost Vlade Srbije, za koji je izdvojeno 3,5 miliona evra, a prijavilo se preko 250 kompanija. U toku leta će međunarodna nezavisna kompanija izvršiti evaluaciju ovih projekata i početkom septembra ćemo imati i pobednike ovog takmičenja, rekao je Popović.

Za inovacije pet puta više novca, bespovratno za male i srednje firme i do 300.000 evraMinistar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da je Vlada ove godine izdvojila pet puta više sredstava za inovacije nego prošle godine.

Upravo je završen konkurs Fonda za inovacionu delatnost Vlade Srbije, za koji je izdvojeno 3,5 miliona evra, a prijavilo se preko 250 kompanija.

- U toku leta će međunarodna nezavisna kompanija izvršiti evaluaciju ovih projekata i početkom septembra ćemo imati i pobednike ovog takmičenja - rekao je Popović, gostujući na RTS-u.

Grantovi od 80.000 do 300.000 evra

Govoreći o grantovima za mlade kompanije, Popović kaže da mogu da dobiju do 80.000 evra bespovratno, a kompanije koje već postoje - male i srednje - mogu da dobiju grantove do 300.000 evra, takođe bespovratno.

- To su zaista odlična sredstva i po evropskim merilima - ističe on.On je naveo da su stalno prisutni i programi inovacionih vaučera gde je malim i srednjim kompanijama omogućeno da dobiju znanje sa fakulteta i instituta.

- Vlada Srbije plaća za njih usluge koje im fakulteti i instituti daju. Već smo podelili 116 tih vaučera koje je dobilo više od 101 ili 102 kompanije. Ti vaučeri idu od 800.000 dinara i male i srednje kompanije mogu da ih dobiju dva puta, dakle do 1,6 miliona dinara - pojasnio je on.

Pet puta više novca za inovacije

Popović ističe da je Vlada za ovu godinu izdvojila pet puta više sredstava za inovacije nego prošle godine, ali napominje da je to još uvek malo ako se poredimo sa drugim evropskim zemljama.

Popović je ukazao da ne samo inženjeri, već i srednjoškolci i mladi studenti, koji su sada pokazali da osnivanjem start-ap kompanija mogu da pobeđuju na takmičenjima, mogu da rade za privredu i da njihove kompanije sutra postanu nešto što će za Srbiju biti veoma korisno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik