Amerika započela najveći trgovinski rat u istoriji

Bez autora
Jul 08 2018

Trgovinski sukob Amerike i Kine, dve najveće ekonomije u svetu, eskalirao je stupanjem na snagu novih američkih carina vrednih milijarde dolara, ocenjuje Frankfurter algemajne cajtung i prenosi stav kineske vlade da su SAD pokrenule najveći trgovinski rat u istoriji.U SAD su stupile na snagu nove carine za kinesku robu u vrednosti od 34 milijarde dolara, a Peking je na to hitno odgovorio protivmerama na robu uvezenu iz Amerike.Vašington je uveo nove carine od 25 odsto za 818 proizvoda iz Kine, pre svega tehničke proizvode koji su u Americi rasprostranjeni, navodi FAZ u tekstu o ekonomskom sukobu dve super sile.

Amerika započela najveći trgovinski rat u istorijiTrgovinski sukob Amerike i Kine, dve najveće ekonomije u svetu, eskalirao je stupanjem na snagu novih američkih carina vrednih milijarde dolara, ocenjuje danas Frankfurter algemajne cajtung i prenosi stav kineske vlade da su SAD pokrenule najveći trgovinski rat u istoriji.

U SAD su stupile na snagu nove carine za kinesku robu u vrednosti od 34 milijarde dolara, a Peking je na to hitno odgovorio protivmerama na robu uvezenu iz Amerike.

Vašington je uveo nove carine od 25 odsto za 818 proizvoda iz Kine, pre svega tehničke proizvode koji su u Americi rasprostranjeni, navodi FAZ u tekstu o ekonomskom sukobu dve super sile.

Kineska vlada je odmah uvela nova carinska opterećenja na američke poljoprivredne proizvode, automobile i sirovu naftu.

U tom trgovinskom sukobu pogođeni su i nemački proizvođači automobila, BMW i Dajmler, koji imaju proizvodnju u SAD, ukazuje FAZ i navodi da je kineskim protivmerama obuhvaćeno 545 američkih proizvoda.

Kinesko Ministarstvo trgovine optužilo je američku stranu da je prekršila pravila Svetske trgovinske organizacije i da dodatne carine prete globalnom trgovinskom sistemu i ugrožavaju oporavak svetske privrede, kao i interese kompanija i potrošača.

Nemački list konstatuje da se ne vidi kraj trgovinskom sukobu SAD i Kine i ukazuje na izjave Trampa da su uvedene carinske mere samo početak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik