Kostić kupio "Viktorija grupu"

Bez autora
Jul 09 2018

Srpski biznismen Miodrag Kostić kupio je "Viktorija grupu"! Kako se saznaje, Kompanija "MK grupa" platila je avans 15. juna, dok će do 15. jula izmiriti ostale obaveze, i to uglavnom prema bankama, od kojih je i kupila većinski deo ove kompanije. Cena je zasad tajna. Inače, jedna od najboljih srpskih kompanija u oblasti agrara pregovarala je, kako su naše novine još prošle godine pisale, sa tri preduzeća. Dosadašnji većinski vlasnik "Viktorija grupe" Milija Babović zadržaće manji paket akcija u svom vlasništvu. Babović je i ranije dobijao i razmatrao opcije za strateška partnerstva, pa i za zajedničko investiranje, spajanje ili pripajanje njihovog poslovnog sistema.

Kostić kupio "Viktorija grupu"Srpski biznismen Miodrag Kostić kupio je "Viktorija grupu"! Kako "Novosti" saznaju, Kompanija "MK grupa" platila je avans 15. juna, dok će do 15. jula izmiriti ostale obaveze, i to uglavnom prema bankama, od kojih je i kupila većinski deo ove kompanije. Cena je zasad tajna.

Inače, jedna od najboljih srpskih kompanija u oblasti agrara pregovarala je, kako su naše novine još prošle godine pisale, sa tri preduzeća.

Dosadašnji većinski vlasnik "Viktorija grupe" Milija Babović zadržaće manji paket akcija u svom vlasništvu. Babović je i ranije dobijao i razmatrao opcije za strateška partnerstva, pa i za zajedničko investiranje, spajanje ili pripajanje njihovog poslovnog sistema. Svojevremeno je hrvatski koncern "Agrokor" bio na korak od toga da kupi "Viktoriju".

Međutim, do dogovora nije došlo, a ubrzo je i kompanija najbogatijeg hrvatskog biznismena ušla u poznate probleme. "Viktorija grupa" godišnje izveze robu za 178 miliona evra.

Kompanija "Viktorija grupa" imala je brz i snažan rast, ali je pre nekoliko godina ušla u probleme sa bankarima. Sušna 2012. donela je mali rod uljarica i žitarica, zbog čega je došlo do docnje u vraćanju kredita. Ipak, usledio je reprogram dugova i "Viktorija" je nastavila sa radom, ali je paralelno tragala za partnerom.

Ovom transakcijom, "MK grupa" je postala vlasnik i "Sojaproteina", šidske uljare "Mladost", SP Laboratorije i subotičkog Veterinarskog zavoda.

U "MK grupi" su ranije isticali da planiraju nove investicije iz oblasti agrara i da je to prirodan sled jačanja njihove konkurentnosti.

"Viktorija grupa" svoje proizvode od suncokreta, ne-GM soje i uljane repice plasira na domaćem tržištu i u 60 zemalja širom sveta. Ubrajaju se u deset najvećih izvoznika Srbije, sa izvozom koji je prošle godine vredeo 178 miliona evra.

Kraj širenja u Agraru?

KAKO "Novosti" saznaju, preuzimanjem "Viktorija grupe" Miodrag Kostić je zaokružio svoj posao u agraru i ne planira dalje širenje u ovoj oblasti. Jedina grana koja će nastaviti ekspanziju je turizam. Može se očekivati da poveća broj hotela u svom vlasništvu.

Trenutno su u njegovi hoteli "88 rums" u Beogradu, "Šeraton" u Novom Sadu, "Grand", "Anđela" i "Konaci" na Kopaoniku, kao i dva objekta franšize "Kempinski" u slovenačkom Portorožu i Savudriji, u hrvatskom delu Pipranskog zaliva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik