Zaposlenici dobivaju 250 eura ako dovedu nove radnike

Bez autora
Jul 10 2018

Uslijed manjka radne snage u pojedinim strukama slovenski se gospodarstvenici u potrazi za adekvatnim profilima radnika već neko vrijeme okreću zemljama u okruženju. Od srpnja ove godine ukinuta je i zabrana zapošljavanja hrvatskih radnika, ali je manjak toliko velik i tamošnje gospodarstvo toliko u usponu da samo uklanjanje zabrane neće biti dovoljno, upozoravaju. U slovenskoj su tvrtki za ispušne automobilske sustave Akrapovič nedostatak zavarivača riješili stimulacijom od 250 eura postojećim zaposlenicima koji preporuče ili dovedu potencijalne buduće radnike.

Zaposlenici dobivaju 250 eura ako dovedu nove radnikeUslijed manjka radne snage u pojedinim strukama slovenski se gospodarstvenici u potrazi za adekvatnim profilima radnika već neko vrijeme okreću zemljama u okruženju.

Od srpnja ove godine ukinuta je i zabrana zapošljavanja hrvatskih radnika, ali je manjak toliko velik i tamošnje gospodarstvo toliko u usponu da samo uklanjanje zabrane neće biti dovoljno, upozoravaju.

U slovenskoj su tvrtki za ispušne automobilske sustave Akrapovič nedostatak zavarivača riješili stimulacijom od 250 eura postojećim zaposlenicima koji preporuče ili dovedu potencijalne buduće radnike. Tim je načinom u relativno kratkom roku otvoreno 80 novih radnih mjesta, dok dio radnika pristiže i iz strukovnih škola zemalja u regiji.

Više zahtjeva Hrvata

“Škole zavarivače obrazuju do određenog stupnja, a zatim učenici dolaze k nama na praktičnu obuku. Ako se dokažu, zaposlimo ih”, komentirao je izvršni direktor Akrapoviča Uroš Rosa za Finance.

Do sada su tako zaposlili 35 radnika iz BiH i sličan sustav imaju i za hrvatske radnike, kojih je 20 također nedavno zaposleno. Novopridošlim se radnicima pomaže pri pronalasku smještaja, poslodavac im plaća tečaj slovenskoga te sami poslodavci uče hrvatski i srpski jezik.

Dio je to nove strategije koju su tamošnji poslodavci morali primijeniti ako žele zadržati kvalitetne radnike, pišu Finance, objašnjavajući da nije toliko važno kako privući radnika u tvrtku već kako ga zadržati.

Još jedna u nizu slovenskih tvrtki suočenih s ovim problemom je proizvođač strojeva i alata za obradu metala Kovis koji se u potrazi za radnicima također okrenuo školama i fakultetima u inozemstvu, među njima i zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje gdje traže mehaničke inženjere.

Općenito, poslodavci su se izjasnili da su primijetili kako se nakon ukidanja zabrane zapošljavanja hrvatskih građana u srpnju ove godine broj zahtjeva Hrvata za rad u Sloveniji povećao, posebice u pograničnim područjima.

“Ali, s druge strane, specifičnih kadrova kakve se za sada još može naći na Strojarskom fakultetu polako nestaje već i kod vas”, upozorava direktor Kovisa Alen Šinko jer većina njih u potrazi s poslom odlazi u Austriju ili Njemačku.

Jedno od njihovih rješenja je traženje, odnosno školovanje kadra u Srbiji. 
Slovenski se poslodavci osim regiji okreću i ostatku svijeta te u potrazi za odgovarajućim radnicima koriste sve raspoložive kanale i kontakte.

Stižu i iz Egipta i Indije

Tvrtka Magneti se u potrazi za dvama suradnicima u istraživačkim projektima obratila organizaciji Europske komisije (EK) Marie Curie te su nakon selekcijskog postupka i odabrali zaposlenike iz Egipta i Indije.

Druge tvrtke pak preporučuju Erasmus programe kao zanimljiv bazen radne snage, odnosno kao priliku da mala i srednja poduzeća kroz rad s mladima iz drugih zemalja upoznaju ne samo njihovu kulturu, već i tržišne te ine specifičnosti zemalja iz kojih dolaze.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik